600 г стари картофи
80 г краве масло
200 мл животинска сметана
4 яйца (размер L)
1 връзка пресен лук
1 с. л. царевично нишесте
1/4 ч. л. индийско орехче
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Картофите се сваряват и още топли се обелват и се намачкват.
Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци. Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол.
Сметаната се кипва, подправя се със сол, черен пипер и настъргано индийско орехче и се налива към картофите.
Прибавят се жълтъците и нишестето, разбърква се добре. Постепенно се добавят и разбитите белтъци, като се бърка внимателно.
Маслото се разтопява. С част от него се намазва тавата, изсипва се картофената смес.
Залива се с останалото масло и се поръсва с наситнен пресен лук.
Пече се 20 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Нарязва се на парчета и се сервира.
Други рецепти:
Кои са подходящите подправки за картофи