- 400 г талятели
- 1 голям патладжан
- 4 скилидки чесън
- 1 стрък пресен розмарин
- зехтин на вкус
- сол на вкус
- печени домати за гарниране
- За доматите:
- 400 г чери домати
- 2 с. л. зехтин
- 2 - 3 стръка прясна мащерка
- сол на вкус
- За соса:
- 125 г моцарела
- 4 стръка пресен босилек
- 1 каф. ч. зехтин
- бульон от варенето на пастата
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Надупчете патладжана с нож, намажете го със зехтин, увийте го в алуминиево фолио и го изпечете за 20 минути на 200 градуса, докато омекне.
В това време сложете чери доматите в тиган, без да ги режете. Добавете зехтина, сол, чесъна и мащерката. Запържете за няколко минути, докато омекнат и придобият апетитен цвят. Ако предпочитате, може да ги запечете в силна фурна.
Сварете пастата във вряща вода, според описанието на опаковката. Запазете няколко черпака от водата, в която е вряла пастата. Отцедете, залейте с малко зехтин и оставете настрани.
Издълбайте месото от охладения патладжан и го сложете в купа. Овкусете го с розмарин, настърган чесън, сол и зехтин.
За соса нарежете моцарелата на кубчета и я пасирайте със сол, зехтина и листата босилек, като добавяте по малко бульон от варенето на пастата. Гъстотата на соса преценете сами. Овкусете със сол.
Поднесете пастата с патладжана, гарнирайте с чери домати, мариновани печени домати и залейте със соса. Може да сервирате ястието топло или студено.
Други рецепти:
- Как да си направим прясна паста?
- Най-доброто с паста
- Диалози на чаша: паста и вино
- Паста "Матричана"
- Идея за вечеря - паста със спанак