Крем супа от моркови

Лесна и полезна за зрението и имунитета

3.67 от общо 6 гласа
50 мин.
Необходими продукти

моркови - 1 кг  

ориз - 1 кафена чаша  

масло - 80 гр  

олио - 3 с.л. 

прясно мляко - 1 ч.ч.  

захар - 1/2 супена лъжица  

сол на вкус

Ако сте от хората, които си почиват, когато готвят, тази крем супа може спокойно да се брои и за сеанс по йога. В нея има 1 кг моркови, които трябва да се обелят и нарежат. След като приключите с това, със сигурност ще се чувствате омиротворени. Морковите не трябва да са накълцани на дребно, предупреждават от Mate Kitchen. Не ги правете и много големи обаче, защото са твърди и ще им отнеме повече време да се сварят.

Морковите всъщност са единственият зеленчук в таз рецепта за крем супа. Не слагаме нито картофи, нито лук, нито чесън, нито какъвто и да било друг зеленчук. Целта ни е да се получи чист морковен, приятно сладникав вкус. Ако имате малко детенце или пък внуче, което все още се храни с каши и пюрета, тя е много подходяща и за него. В нея няма никакви добавки и подправки, които неговият стомах да не може да понесе.

Морковите са богати на бета каротин, който е важен за зрението и за имунитета. Той обаче се усвоява изключително трудно, когато ги ядем сурови. Освен това е мастноразтворим и ако искаме организмът ни да вземе възможно повече от морковите, е добре той да мине през термична обработка с мазнина. Поради тази причина и защото искахме да съкратим времето за варене на супата, първо задушихме морковите в масло. Знаете, че то изгаря бързо и затова кулинарите от Mate Kitchen го смесват с олио.

Обикновено за сгъстител на крем супите се ползват или картофи, или пък се прави по-рядък бешамелов сос, но за тази крем супа от моркови ползваме ориз. Той ври доста време с морковите и поема от бульона, а после го се пасира и това дава нужната плътност.

Начин на приготвяне:

1. Почистете морковите и ги нарежете. Загрейте маслото и олиото в тенджера и задушете морковите заедно със солта и захарта. Залейте ги със студена вода и оставете да заври.

2. След като морковите поврат десетина минути, добавете почистения и измит ориз. Варете на умерен огън докато морковите омекнат напълно.

3. След това пасирайте и ако е необходимо, добавете още сол. Разредете супата с топло прясно мляко, сложете бучка масло, около 30 г и разбъркайте.

4. Поднесете морковената крем супа с крутони.

Внимание: Съдържа масло и прясно мляко, които могат да предизвикат алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти