Боб по манастирски

За ценителите на българския вкус

5 от общо 5 гласа
180 мин.
Необходими продукти

боб зрял - 300 гр 

лук - 1 глава 

чесън - 3 скилидки 

моркови - 1 бр 

червена чушка - 1 бр

зелена чушка - 1 бр

прясна целина - 2 стръка  

домати - 3 бр 

олио - 50 мл 

джоджен или 3 стръка пресен - 1 ч.л. 

магданоз може и сух - 1/4 връзки 

сол - 1 ч.л.

Боб, при това по манастирски! От старите рецептурници знаем, че щом нещо се приготвя „по манастирски“, значи ще е много вкусно. И няма значение дали е постно, или е с месо. Ще е гъсто и питателно, ще изобилства със зеленчуци и ароматни подправки.

Тази рецепта за боб по манастирски не прави изключение. Всеки ценител на хубавата българска храна знае, че готвенето на боб изобщо не е фасулска работа. Става бавно и си има своите тънкости, отбелязват от Mate Kitchen.

Резервирайте си няколко часа за бавно готвене в някоя мрачна събота или неделя, когато времето е сърдито и вкъщи е по-приятно, отколкото навън. Зарадвайте себе си и скъпите си хора с купичка простичко удоволствие, направено с любов! Ще го оценят.

Mate Kitchen все пак ще ви спестят  време с един малък трик. Измийте боба добре, сложете го в тенджера, налейте вода и добавете една чаена лъжичка сода бикарбонат. Кипнете го и излейте водата. Само я кипнете, не го варете! Изплакнете боба добре, налейте нова студена вода и го сложете да се готви. Заради содата той вече е омекнал и ще се сготви значително по-бързо.

Ние решихме да разнообразим рецептата и я приготвихме с шарен боб. Вие можете да я направите по-цветна и „забавна“, като ползвате бял боб и пуснете в тенджерата няколко червени или черни зрънца.

Начин на приготвяне:

1. Накиснете боба от вечерта. Ва сутринта го изплакнете, залейте с вода, изчакайте да кипне и изхвърлете водата. Отново залейте с 2 л вода, добавете нарязаните на дребно лук, чесън и моркови и варете докато бобът омекне.

2.  Нарежете доматите и чушките на дребни кубчета. Накълцайте листата на джоджена, магданоза и целината, а стъблата запазете цели и ги завържете с конец.

3. Към сварения боб прибавете олиото, доматите, чушките и завързаните стъбла на подправките, след което овкусете със солта. Оставете чорбата да къкри на тих огън 30 минути под капак.

4. В края на варенето извадете стъблата и добавете нарязаните пресни подправки. Чорбата къкри още 2-3 минути, след което е готова за сервиране.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти