Средиземноморско плато

За моментите, в които да поглезим себе си и любимите хора

0 от общо 0 гласа
90 мин.
Необходими продукти

За хумуса:

2 х 400 г консерви нахут

1 скилидка чесън

5 с.л. зехтин екстра върджин

2 лимона, кора и сок

голяма щипка смлян кимион

3 с.л. кисело мляко

 

За печените зеленчуци:

1 тиквичка

1 малък патладжан

3 червени чушки

2 глави червен лук

2 с.л. зехтин

сол и черен пипер

200 г сърцевини от артишок (леко запечени на грил)

2 с.л. балсамов оцет

 

За салатата:

250 г чери домати

250 г бейби моцарела

8 листа босилек

2 с.л. зехтин екстра върджин

1 с.л. балсамов оцет

сол и черен пипер

 

За печените бадеми:

200 г бланширани бадеми

2 с.л. зехтин

2 ч.л. сол

2 с.л. нарязан розмарин

½ ч.л. пушен червен пипер

 

За гризините:

250 г брашно със семена

1 ч.л. сол

1 ч.л. захар

1 ч.л. суха мая

2 с.л. зехтин

семолина или царевично брашно

сусам

морска сол

Това средиземноморско плато представлява няколко разядки - хумус, печени зеленчуци, печени пикантни бадеми, салата и гризини. Всяко едно от нещата, естествено, може да се приготви отделно.

Начин на приготвяне:

1. За гризините сипете брашното, захарта, солта и сухата мая в купа. Месете зехтина със 150 мл топла вода и ги добавете към сухите съставки. Щом се оформи тесто, го извадете върху поръсен с малко царевично брашно плот и месете тестото в продължение на 10 минути. След това го разточете и нарежете на дълги ленти с ширина 1 см. Подредете ги в 2 тави, предварително леко намазнени и поръсени с царевично брашно. Покрийте гризините с прозрачно фолио и оставете да втасат на топло за 20 минути. След това поръсете с малко морска сол и/или сусам.

2. За печените зеленчуци нарежете всички зеленчуци на парчета с еднаква големина – не белете тиквичките и патладжана. Сложете зеленчуците в тава за печене и поръсете със сол, черен пипер и зехтин. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса с вентилатор 20 минути.

3. Добавете прецедените сърцевини на артишок от буркан и печете още 10 минути. На по-горното ниво във фурната поставете гризините и печете 10-13 минути. След изваждане поръсете печените зеленчуци с балсамов оцет.

4. За салатата разрежете чери доматите на половинки и ги сложете в купа. Добавете топчетата моцарела и нарязаните на едро листа босилек. Овкусете със сол, зехтин и балсамов оцет. Разбъркайте.

5. За хумуса сложете прецедения нахут от консерва в блендер или кухненски робот. Добавете фино настърганата кора на лимоните и сока им, обелената скилидка чесън и кимиона. Добавете зехтина и киселото мляко и пасирайте. Овкусете със сол и черен пипер на вкус и пасирайте отново. Пресипете хумуса в купа.

6. За печените бадеми разтопете 10 г масло в тиган и в него запечете бадемите до златисто при непрекъснато разбъркване. Добавете сол и нарязан на ситно розмарин. Разбъркайте. Дръпнете от котлона и добавете пушения червен пипер. Разбъркайте.

7. Върху голяма дървена дъска аранжирайте купичките с хумус, салата, печени зеленчуци и печени пикантни бадеми. Във висока стъклена чаша или буркан поставете гризините и поднесете платото.

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти