Пълнени картофи с извара

Семпла, икономична и много вкусна

3.14 от общо 7 гласа
60 мин.
Необходими продукти

картофи по едри - 5 бр 

домати - 3 бр 

магданоз - 1/2 връзки 

извара - 500 гр 

яйца - 2 бр 

масло - 60 гр 

черен пипер на вкус

сол на вкус

Тези пълнени картофи с извара на Mate Kitchen са чудесна лека вечеря за вечерите през седмицата или пък апетитно предястие, с което да посрещнете гости.

Изварата е чудесна за плънка на различни зеленчуци, защото има леко сладникав вкус и специфична мекота и е доста по-лека от сиренето. В нея няма мазнина, но пък маслото в рецептата компенсира това и обогатява вкуса. Не бъдете пестеливи с него. Маслото е вълшебната съставка, която може да превърне дори най-обикновените пържени яйца в шедьовър. След като напълните картофите с плънката, по желание може да ги поръсите отгоре с галета. Тя ще се запече и ще добави приятен златист захар и хрупкавост. Върнете ги във фурната наистина за кратко, колкото да стегнат яйцата в плънката. Пълнените картофи вече са изпечени. Изварата не бива да изсъхва, пълнежът трябва да остане мек и сочен.

Кулинарите от Mate Kitchen съветват пълнените картофи да се поднесат топли, с млечен или друг сос по ваш вкус и свежа салата от пресни зеленчуци. А за пиене – чаша студена бира ще им подхожда най-много.

В никакъв случай не изхвърляйте сърцевината, която сте издълбали, за да направите лодките. С нея можете да си приготвите картофено пюре, крокети или пък крем супа на основата на картофи още докато правите тази рецепта. Ние превърнахме остатъците от нашите пълнени картофи в разкошна крем супа от картофи и праз. Ако си я направите, няма да съжалявате. Така ще имате още едно ястие, което да хапнете на следващия ден, за обяд например.

Начин на приготвяне: 

1. Измийте картофите много добре. Разрежете ги на половинки и ги издълбайте. Наредете лодките в тава, покрита с хартия за печене.

2. Сложете във всяка половинка парче масло, посолете и ги запечете за около 30 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.

3. Извадете ги и с помощта на четка обмажете стените на картофените лодки с маслото, което се е разтопило и се е събрало в центъра.

4. Върнете ги за още десетина минути във фурната.

5. През това време обелете доматите, отстранете семките и нарежете месестата част на ситно. Накълцайте и магданоза.

6. Прибавете ги към изварата, смесете с разбитите яйца и черния пипер. Посолете и след това разбъркайте добре.

7. С получената смес напълнете изпечените до почти пълна готовност картофи. Върнете ги във фурната за десетина минути, докато яйцето в плънката стегне.

Бележки: Това ястие е подходящо за хора, страдащи от диабет в ограничени количества, както и за деца. Одобрено от д-р Галя Генчева , специалист по вътрешни болести, ендокринология и болести на обмяната.

Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.

Внимание: Съдържа масло, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти