Лесна питка

Ухае на уют

3.5 от общо 4 гласа
165 мин.
Необходими продукти

брашно +за доомесване и разточване, ако е необходимо - 1 кг

хладка вода - 250 мл

яйца - 3 + 1 бр.

масло - 100 гр

кисело мляко - 150 гр

олио - 30 мл

сол - 1 ч.л.

захар - 1 ч.л.

суха мая или 1 кубче прясна - 2 пакетчета

Може да е лесна питка, но пък колко е вкусна само! Тънка и хрупкава коричка, меки пластове изпечено тесто и омайният аромат на масло. Нищо друго не ви трябва с нея, само шарена сол и хубави хора, с които да я споделите, препоръчват ни от Mate Kitchen.

Повечето хора приготвят питка само за празник. А питката сама по себе си е празник и е в състояние да облагороди делника! Но опитайте да я приготвите ей така, без повод - заради насладата да изпълните дома си с аромата на прясно изпечен хляб и да видите доволните и щастливи усмивки на близките си хора.

Тази рецепта на Mate Kitchen е за лесна питка, която втасва в затоплена фурна - това значително ускорява процеса и гарантира успех. Освен това оформянето е много просто, както ще видите във видеото, и в същото време ефектно. Ако сте начинаещи в месенето, това е рецептата за вас. Имате точни грамажи и ясни инструкции, така че няма как да сгрешите. Остава само желанието и да добавите от тайната съставка – любов. С нея всичко е по-вкусно, но хлябът става осезаемо по-сладък.

Начин на приготвяне:

1. В хладката вода разтворете маята със захарта и оставете на топло докато шупне (във фурна на 50 градуса).

2. През това време разбийте яйцата със солта и киселото мляко до хомогенна смес. Към нея добавете вече шупналата мая и разбийте отново.

3. Прибавете брашното на порции и омесете меко тесто. Сложете го в набрашнена купа, завийте с домакинско фолио и оставете на топло (фурна на 50 градуса) за около час - час и 15 минути.

4. След като тестото втаса, го извадете на набрашнен плот, премесете го леко и го разделете на 3 топки. Всяка от тях разделете на още 3 равни части. Трябва да се получат общо 9 топчета.

5. Разточете топчетата на кори с диаметър около 25 см. Намажете една кора с разтопено масло, отгоре сложете друга, отново намажете с масло, сложете третата кора и завършете с масло. Продължете така, докато се получат 3 купчинки от по 3 кори.

6. Завийте корите на руло и след това ги усучете на фитили с еднаква дължина (около 45 см). Затворете фитилите в кръгове и ги преплетете един в друг като синджир.

7. Подпъхнете леко краищата и прехвърлете така оформената питка в дълбока тава с диаметър 32-34 см, покрита с хартия за печене.

8. Оставете питката да втасва на топло и след като тестото изпълни обема на цялата тава, намажете с 1 яйце, разбито с 1 с.л олио.

9. Печете на 180 градуса за около 40-45 минути, като проверявате регулярно готовността с дървено шишче или клечка за зъби.

Внимание: Съдържа яйца, брашно, кисело мляко и масло, които могат да предизвикат алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти