4 големи моркова
сол и черен пипер на вкус
зехтин за поливане
за соса:
100 г цедено кисело мляко
100 г заквасена сметана
50 г майонеза
1 скилидка чесън
1/4 връзка магданоз
2 с. л. зехтин
1/4 ч. л. кимион на зърна
сокът от 1/2 лимон
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Морковите се обелват и с помощта на белачка, от тях се оформят широки ленти. Поставят се в купа, заливат се със зехтин, подправят се със сол и черен пипер, и се разбъркват.
Лентите се подреждат в тави, застлани с хартия за печене. Пекат се в загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор – за около 8 минути до златисто.
Изваждат се от тавата и се подреждат върху решетка, за да се охладят за 2–3 минути.
Чесънът се стрива на паста, а магданозът се наситнява. Разбъркват се в киселото мляко, заедно със сметаната и майонезата. Сосът се овкусява с лимонов сок, сол и черен пипер.
Кимионът се запържва в 2 с. л. зехтин. Изсипва се в соса и леко се разбърква. Морковите се поднасят със соса.
Прочетете още:
Пилешка пържола
Картофи със сирене на фурна
Запечени картофи със сирене
Лесна рецепта за ароматни картофи на фурна
Мезе за мастика