Егейски джънджък

Разядка с чорбаджийски чушки от турската кухня

3 от общо 15 гласа
15 мин.
Необходими продукти

цедено кисело мляко - 250 гр 

чесън - 1-2 скилидки 

стерелизирани чорбаджийски чушки - 7-8 бр.

копър - 6-7 стръка 

зехтин - 2-3 с.л. 

сол - 1/2 ч.л.

Ако досега не сте опитвали егейски джънджък, бързо можете да поправите този кулинарен пропуск с тази рецепта от Mate Kitchen. Това е чудесна, свежа и лека разядка на основата на кисело мляко, с която да си замезите, да потопите нарязани хрупкави зеленчуци, да намажете мек хляб или да гребнете с крекери. Приготвя се за десетина минути – напълно достатъчни, за да ви отведе с вкуса си до Турция и нейната великолепна кухня.

Зад името егейски джънджък всъщност се крие комбинация от няколко прости продукта. Трябват ви цедено кисело мляко, чесън, копър и… мариновани чорбаджийски чушки. Това всъщност е изненадата в рецептата, защото сме убедени, че сте опитвали не една разядка на основата на кисело мляко. Тази тук е наистина проста, но маринованите чушки придават съвършено нов вкус. Ние рядко ги консумираме в друг вид, различен от натуралния. Евентуално може да ги добавим в яхния, но това е всичко. В комбинация с киселото мляко, копъра и чесъна те са изцяло нова вселена. Освен всичко изброено ще ви е нужен и малко зехтин за допълнителен вкус. Разбърквате добре и това е всичко. Съветваме ви само да приберете готовата разядка в хладилника, преди да я поднесете.

Можете да поднесете егейски джънджък самостоятелно, заедно с хрупкави цигара бюреци, като гарнитура към месо… Той е достатъчно лек, така че да не се лишите от него на трапезата. От нас е пожеланието за добър апетит!

Начин на приготвяне:

1. Нарежете чушките на колелца.

2. В цеденото мляко сложете ситно нарязания чесън и чушките, от които отделете малко. Разбъркайте. Добавете нарязания копър, зехтина и солта и отново разбъркайте.

3. Преди да сервирате, поръсете отгоре с малко копър и зехтин и украсете с парчета от чорбаджийските чушки.

Внимание: Съдържа цедено кисело мляко, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти