Дип от патладжан с чесън

Нещо лесно и вкусно, което да поднесете с хрупкав, прясно изпечен хляб

2.5 от общо 4 гласа
120 мин.
Необходими продукти

патладжани - 1 кг 

домат - 1 бр.

камби - 1 бр.

чесън - 5 скилидки 

зехтин - 120 мл 

винен оцет - 4 с.л.

сол на вкус

През студените месеци си правим разядки на основаната на сирене и майонеза, но когато има хубави пресни зеленчуци, фокусът се променя и е време за дип от патладжан. Нещо лесно и вкусно, което да поднесете с печено месо, сирене или просто хрупкав, прясно изпечен хляб.

Вероятно се чудите защо се казва дип, а не разядка и каква изобщо е разликата между тях. Дипът е сос, който се поднася с храната, за да може да си я потопите в него и тогава да я хапнете. В тази категория влизат барбекю сосът, гуакамолето, айварът, сосът ранч, хумусът и дори гръцкото дзадзики. При разядките нещата стоят по малко по-различен начин, защото те са гъсти и могат да се намажат на хляб. Не че българският кулинарен талант не е способен да намаже всичко на хляб, но така е на теория.

Съставките за този дип от патладжан от Mate Kitchen са прости – само патладжан и задължителният за негова компания чесън. Ако няма чесън, патладжанът стои блудкав на вкус, независимо колко други добавки ще му сложите. В списъка с продукти ще видите и домат, магданоз и сурова чушка, но те се поднасят като венец около него.

Препоръчваме ви да приберете готовия дип от патладжан в хладилника за поне час, преди да го поднесете. Така давате възможност на патладжана да поеме вкуса на чесъна, мазнината и киселината и да придобие по-стегната консистенция. С него предложете нарязани на пръчици зеленчуци или хрупкав хляб. Да ви е вкусно!

Начин на приготвяне:

1. Изпечете патладжаните и ги обелете. Сложете ги в цедка и оставете да изстинат напълно.

2. Накълцайте месото на патладжана и го прехвърлете в купа. Добавете солта и счукания чесъна.

3. Разбивайки непрекъснато с електрически миксер на средна скорост, постепенно добавяйте зехтина, няколко капки наведнъж, след това по-бавно, докато всичко се абсорбира. Продължете да разбивате и постепенно добавяйте оцет на вкус, по малко.

4. Прехвърлете в чиния за сервиране, покрийте и охладете в хладилника.

5. Гарнирайте дипа от патладжан с магданоз, накълцана чушка и домат. Поръсете с малко сол и зехтин и сервирайте.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти