12 точени кори
1 жълтък за намазване
краве масло за намазване
За плънката:
300 г смляна телешка плешка
300 г смлени свински гърди без кост
1 морков
1 глава лук
1 скилидка чесън
40 мл зехтин
3 стръка мащерка
1 с.л. доматен концентрат
1 с.л. сос „Уорчестър“
100 мл телешки бульон
1 щипка кимион
1 шипка сух риган
1 щипка лют червен пипер
1/2 ч.л. червен пипер
сол и черен пипер на вкус
За поднасяне:
400 г цедено кисело мляко
40 мл зехтин
1/2 ч.л. червен пипер
сол на вкус
Начин на приготвяне:
1. За плънката почистете и нарежете на ситно моркова, лука и чесъна. Запържете ги в зехтина и добавете мляното месо. Запържете го при непрекъснато бъркане, трябва да се образуват златистокафяви трохи.
2. Прибавете доматения концентрат. Овкусете с наситнената мащерка и сос „Уорчестър“, налейте бульона. Посолете и прибавете черен пипер, кимиона, ригана, сладък и лют червен пипер. Разбъркайте хубаво и оставете готовата плънка да се охлади.
3. Намажете две точени кори с разтопено масло и ги поставете една върху друга.
4. Сложете от плънката в единия край по дължина и завийте тънко руло. Продължете по същия начин с останалите кори, докато свърши плънката. Нарежете рулата на четири, така че да се получат пурички.
5. Наредете ги в тава, застлана с хартия за печене. Намажете ги с разбит с малко вода жълтък и ги печете в загрята на 180 градуса фурна, докато станат златисти – около 15 минути.
6. Овкусете киселото мляко със сол. Загрейте зехтина и в него изсипете червения пипер. Залейте с него млякото и леко разбъркайте. Сервирайте баничките с киселото мляко.