Зелеви сарми с ориз

Постни и с прясно зеле

2.5 от общо 2 гласа
95 мин.
Необходими продукти

зеле - 1 бр  

червени чушки - 1 бр 

ориз - 400 гр 

лук - 1 глава 

моркови - 1 бр 

домати - 1 бр 

прясна целина - 1 стрък 

магданоз - 6 стръка 

олио - 8 с.л. 

червен пипер - 1 ч.л.  

чубрица - 1 с.л. 

сол на вкус

черен пипер на вкус

Постни сарми с ориз, и то с прясно зеле. Когато времето се стопли и киселото зеле съвсем естествено остане в предишния сезон, идва моментът за сармичките с прясно. Принципът е същият, разликата е в това, че приготвянето им е малко по-пипкаво. Причината за това е, че зелето трябва да се бланшира, за да омекнат листата и да може да се работи с тях, предупреждават от Mate Kitchen. След това е лесно – правите си плънка по ваш вкус и навивате сармите. Те обаче се сваряват по-бързо, тъй като на прясното зеле му трябва значително по-кратко време да се сготви.

Ако досега не сте правили сарми с ориз и прясно зеле, непременно трябва да опитате. Вкусът им не отстъпва по нищо на тези с кисело. Сладнят приятно, крехки са, а ако им направите и бял сос, хапването е един път. По желание във водата, в която бланширате зелката, може да добавите една лъжица оцет. Така ще получите леки кисели нотки, ако по този начин ви харесват повече. Другият вариант е да сложите повече домати в плънката или пък да ги сготвите в доматен сос, предлагат от Mate Kitchen. Не се учудвайте, има и такива рецепти.

Хубавото на тези зелеви сарми с ориз е, че можете да ги хапнете и студени. Прясното зеле е чудесно дори когато изстине. Ако имат сос, вече ще трябва да ги затоплите.

Начин на приготвяне:

1. Измийте зелката и изрежете кочана.

2. В дълбока тенджера кипнете вода и посолете. Сложете зелката в тенджерата с издълбаната част надолу и оставете да поври около 5-10 минути. След това я извадете и охладете със студена вода. Изрежете кочанчетата на листата и ги запазете.

3. Нарежете лука на ситно и го запържете за около минута в сгорещено олио заедно с настъргания морков.

4. Добавете ориза и пържете около 4-5 минути, като разбърквате периодично, докато стане стъклен. Поръсете с червения пипер и налейте около 400 мл вряла вода.

5. Добавете нарязания на кубчета домат, посолете и задушете всичко на тих огън докато оризът поеме течността. Накрая подправете с чубрицата и ситно нарязаните целина и магданоз.

6. Във всеки зелев лист сложете по 1-2 с. л. от плънката и завийте сармите. На дъното на широка тенджера сложете отрязаните кочанчета зеле. Върху тях подредете сармите със затворената страна надолу.

7. Налейте гореща вода колкото да покрие сармите и ги затиснете с чиния. След като кипне, ястието се задушава около 25 минути на тих огън под капак.

Това ястие е подходящо за деца. Одобрено от д-р Райна Стоянова, специализант по ендокринология и болести на обмяната.

Внимание: Съдържа прясна целина, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти