Създадено за Krina

Зелеви сарми с ориз

Простичка рецепта за незаменим уют

1 от общо 1 гласа
100 мин.
Необходими продукти

кисело зеле голяма зелка - 1 бр.

ориз - 300 гр

моркови - 2 бр.

лук - 2 глави

олио - 70 мл

червен пипер

чубрица - 1 с.л.

сух магданоз - 1 ч.л.

сол на вкус

черен пипер на вкус

Бъдни вечер не може без постни зелеви сарми. Лук или микс от лук и праз, моркови за цвят и сладост, кисело зеле, ориз и подправки. Тази е от уютните домашни рецепти, които се правят с малко и прости продукти, но пък имат чуден вкус. И ги обичаме не само по време на пости или за рождественския празник.

При сармите са важни две неща – подправките и оризът. Ние ги направихме с ориз „Екстра Крина“. Едрите му и лъскави зърна абсорбират много добре и са подходящи за традиционни рецепти като пълнени чушки, мляко с ориз, пиле или свинско ориз, сарми със зелеви или лозови листа. Що се отнася до подправките, чубрицата е просто задължителна. Черният пипер също, защото придава приятна пикантност. Без червен пипер сармите стават безцветни, а тайната подправка, която можете да добавите, но в съвсем малко количество, е сух джоджен. Така ги правят в Кюстендилско и стават много вкусни, но 3-4 листенца е максимумът.

Зелевите сарми – независимо дали са постни, или не – са вкусни с бял сос. Тъй като ограниченията на Бъдни вечер не го позволяват, ние имаме друго предложение. Запечете ги леко в тавичка, колкото да хванат загар, след това ги поръсете с червен пипер и ги полейте с няколко лъжици врящо олио. Трябва само да цвърнат, но това им придава незаменим вкус.

Добър апетит!
 
Начин на приготвяне:

1. Нарежете лука и морковите на ситно, задушете ги в олиото, след което прибавете ориза, сложете червения пипер, задушете за 1-2 минути и овкусете с подправките.

2. Сипете 200 мл гореща вода и разбърквайте регулярно, докато сместа поеме течността.

3. Извадете големите листа от зелката, а скъсаните и малките нарежете на дребно и поставете на дъното на тенджера.

4. Зелевите листа почистете от жилите, напълнете с плънката и завийте на не много стегнат пакет, след което подредете в тенджерата.

5. Залейте с 600 мл вода, затиснете с чиния, покрийте с капак и варете на умерен огън за около 45-50 минути, докато зелето се сготви и омекне.

Внимание: Съдържа сух магданоз, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти