Задушено свинско със сини сливи

Ароматно френско ястие с плътен вкус

1 от общо 2 гласа
90 мин.
Необходими продукти

2 с.л. зехтин

2 стръка праз

1.200 кг свински врат

8 сушени сливи без костилки

3/4 ч.ч. шери

4 картофа

1 ч.ч. пилешки бульон

сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

1. Сипете шерито в касерола и я поставете върху котлона. Щом заври, изчакайте 1-2 минути алкохолът да се изпари и пуснете вътре сушените сливи. Дръпнете от котлона и оставете настрани за 15 минути.

2. Увийте парчето свински врат с готварски конец. Поръсете го обилно със сол и черен пипер от едната страна. Загрейте голям съд с огнеупорни дръжки и капак върху котлона заедно с 1 с.л. зехтин. Поставете месото в съда с подправената страна надолу. Запечатайте месото за по около 10 минути от всички страни, до златистокафяво. И%звадете го в чиния.

3. В същия съд сипете другата супена лъжица мазнина и запържете нарязания на ситно праз, за около 5-6 минути, докато омекне и се карамелизира. Разбърквайте често.

4. Направете място по средата на съда и поставете месото. От двете страни на месото изсипете сушените сини сливи заедно с шерито. Добавете пилешкия бульон. Накрая подредете обелените и нарязани на едро картофи. Захлупете и поставете в предварително загрята фурна на 160 градуса за 1 1/2 ч.

5. Извадете месото върху дъска. Поставете съда със соса и картофите върху котлона и оставете сместа да заври. Гответе на умерен огън 2-3 минути, докато сосът се редуцира.

6. Нарежете месото на медальони с дебели на 1 см. В голямо плато сипете от задушения праз със сливи и сос. Върху него подредете месото. Отстрани подредете картофите. Полейте с още сос.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти