Свинско с праз, ориз и маслини

Сякаш сте събрали всичките си любими рецепти в една

0 от общо 0 гласа
75 мин.
Необходими продукти

свинско месо - 600 гр  

ориз - 400 гр 

маслини - 200 гр  

праз - 2-3 стръка 

моркови - 2 бр 

стерилизирани домати на кубчета - 1 кутия 

олио - 100 мл 

чубрица - 1 ч.л.  

червен пипер - 1 ч.л. 

сол на вкус

черен пипер на вкус

Готвили сме свинско с праз, ориз с маслини, свинско с ориз, ориз с домати, славянски гювеч – постни и месни домашни гозби, все любими на Mate Kitchen. Този път решихме да съберем всички вкусове в една чиния и да ви направим свинско с праз, ориз и маслини. Разкошна зимна гозба, върви идеално с туршия или кисело зеле с червен пипер и олио. Хляб не ви трябва, достатъчно питателна е, но пък чаша вино определено ще ви дойде добре.

Ако в семейството ви има почитатели на месото и се чувствате изчерпани откъм идеи как да го приготвяте, опитайте това свинско с праз, ориз и маслини. Вкусът е интересен. Наистина имате чувството, че сте събрали всичките си любими рецепти в една. Сладостта на праза и ориза, солеността на маслините, специфичната киселина на доматите… Малко от това ще ви засити доволно. Ако искате гозбата да има по-отчетлив кисел вкус, ползвайте зелени маслини.

Добре е да вземете за това ястие шарено месо, тъй като оризът има нужда от мазнина, за да стане вкусен, препоръчват от Mate Kitchen. А пък и самото свинско трябва да остане сочно и крехко след печенето, а не да стои на трески.

Бихте могли да замените водата със зеленчуков бульон и да добавите лют пипер, ако обичате. Или пък да оставите този детайл за финала, при поднасянето.

Начин на приготвяне:

1. Нарежете месото на кубчета, овкусете го със сол и черен пипер и хубаво втрийте подправките с ръце.

2. Загрейте олиото в тенджера и задушете месото за около 7-8 минути.

3. През това време нарежете морковите на ситни кубчета и ги прибавете към месото. Нарежете праза на дребно и щом морковите поомекнат, го прибавете в тенджерата.

4. Задушавайте всичко 2-3 минути и прибавете и ориза. Разбъркайте много добре и задушавайте докато стане прозрачен.

5. Подправете с червения пипер, чубрицата, сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте добре, прибавете 1 част гореща вода и оставете ястието да къкри на тих огън.

6. След като оризът поеме течността, прибавете доматите и маслините. Разбъркайте добре и прехвърлете всичко в подходяща тава. Налейте още 2 части гореща вода.

7. Гответе в предварително загрята на 200 градуса фурна за 30-35 минути, докато оризът поеме цялата течност и месото се сготви напълно.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти