Свинска яхния със зеленчуци

Свинска яхния със зеленчуци

5 от общо 1 гласа
95 мин.
Необходими продукти
  • свинско месо - 600 гр - 7.49 лв
  • лук голяма - 1 глава - 0.15 лв
  • зелени чушки - 3 бр - 0.67 лв
  • моркови - 2 бр - 0.24 лв
  • картофи - 3 бр - 0.80 лв
  • магданоз - 1 връзка - 1.29 лв
  • олио - 100 мл - 0.42 лв
  • червен пипер - 1 ч.л. - 0.03 лв
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус

Рецептата за свинска яхния на Mate Kitchen, която избрахме да споделим с вас, ни връща назад във времето, когато прекарвахме ваканциите на село при баба. Тя е жената, която винаги приготвя най-ароматните гозби. Още ли се чудите каква е тайната на този неустоим вкус? Крие се в пресните зеленчуци и подправки, които всяка година баба и дядо засаждат и отглеждат с труд и много любов.

При приготвянето на свинска яхния старите готвачи съветват месото да се обработва с подправки не по време на рязането и подготовката, а в процеса на самото готвене. По този начин късчетата ще бъдат сочни, крехки и ароматни. А за да запазят зеленчуците вкусовите си качества и полезни вещества, добавете гореща вода и оставете яхнията да къкри на тих огън до готовност.

Поднесете я с внимание и любов. С домашно приготвения хляб на баба и с чаша червено вино от дядовото лозе. Може и стрък зелен чесън да й сложите на масата за компания.

Яхнията, между другото, е едно от най-популярните ястия не само в България, а и на целия Балкански полуостров. Несигурността около нейния произход обяснява многообразието от рецепти на тази простичка, но изключително вкусна гозба. Някога нашите деди са приготвяли предимно безмесна яхния със задушен лук и сос. По-късно започнали да добавят и други пресни зеленчуци и подправки, свинско или пилешко месо и гъби, ориз, бобови и др.

Често слагаме в нея каквото се намери в хладилника – моркови, чушки, корен пащърнак, някоя скилидка чесън, съветват ни Mate Kitchen Тогава става най-вкусна. Единственият недостатък на този подход е, че вкусът никога не може да се повтори.

 Измийте месото и го нарежете на средноголеми парчета. В загрято олио запържете ситно нарязания лук, добавете месото и го запържете за кратко заедно с лука. След това добавете нарязаните на кубчета чушки, морковите, нарязани на колелца, и запържете всичко. Подправете със сол, черен и червен пипер. Налейте вода колкото да покрие месото и оставете яденето да се вари на тих огън.

 Когато месото омекне, добавете нарязаните на кубчета картофи, налейте още малко топла вода и оставете да се вари докато месото и картофите омекнат.

 При нужда добавете още малко сол и накрая поръсете с нарязан магданоз.

Бележки

Това ястие е подходящо за хора, страдащи от диабет, както и за деца. Одобрено от д-р Галя Генчева , специалист по вътрешни болести, ендокринология и болести на обмяната.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти