Татарско кюфте

Традиционна и вкусна рецепта

3 от общо 1 гласа
50 мин.
Необходими продукти

кайма смес - 600 гр  

гъби - 100 гр 

кашкавал - 100 гр 

лук - 1/2 глава  

магданоз - 8 стръка  

чубрица - 1 ч.л.  

черен пипер - 1 ч.л.  

червен пипер - 1 ч.л. 

Голямото, богато и сочно татарско кюфте е типична рецепта за балканския регион. То е от онези ястия, чиято национална принадлежност трудно може да бъде посочена с категоричност. За Mate Kitchen обаче е по-важно храната да е вкусна, а не от коя държава идва. Кулинарните граници в света паднаха отдавна.

Любимата ни рецепта за татарско кюфте, която избрахме да споделим с вас, се придържа към класическите съставки на плънката – пресни гъби и кашкавал. Може да срещнете и варианти със стерилизирана сладка царевица, кисели краставички, червени чушки, люта чушка. Изберете онзи, който ви допада най-много.

Mate Kitchen ползваха кайма смес от телешко и свинско. Татарско кюфте обаче може да се приготви и от изцяло телешка или свинска кайма, както и от смляно агнешко.

Удобството на грил тигана ни позволява да си приготвяме подобни ястия вкъщи по-често. Освен на грил тиган (скара), татарското кюфте може да се изпече във фурната или пък да се изпържи в обилно количество мазнина – въпрос на вкус. Класическа гарнитура за него са пържените картофи и пресните домати и краставици. Ако държите на картофите и обичате пикантното, ви предлагаме да опитате нещо различно с нашата рецепта за пикантни картофи. Вкусът на татарското кюфте се съчетава чудесно и с традиционната българска лютика. Добавете само чаша студена бира и… воала. Добър апетит!

Начин на приготвяне:

1. Омесете каймата със ситно нарязания лук, чубрицата, черния и червения пипер и наситнения магданоз. Сложете я в хладилник поне за час, за да се смесят ароматите.

2. През това време нарежете гъбите на тънки полумесеци, а кашкавала настържете на едро.

3. Разделете каймата на големи топчета, около 150 г всяко.

4. Разстелете всяко от тях, напълнете с гъби и кашкавал, затворете и оформете кюфте, което изпечете на скара или оребрен тиган.

5. Сервирайте татарските кюфтета топли, с лютеница или сезонни зеленчуци.

Бележки: Това ястие е подходящо за хора, страдащи от диабет, както и за деца. Одобрено от д-р Райна Стоянова, специализант по ендокринология и болести на обмяната.

Внимание: Съдържа кашкавал, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти