Създадено за Орехите

Спагети със сушеница

Гарнирайте с люто чушле и чаша червено вино

2.82 от общо 17 гласа
55 мин.
Необходими продукти

спагети - 1 пакет 

сушеница Чардака - 180 гр 

люти чушки или 1 сладка - 2-3 бр.

чесън - 1/2 глава 

магданоз - 1 връзка 

зехтин - 150 мл 

пармезан - 150 гр 

сол на вкус

черен пипер на вкус

Рецептата за спагети със сушеница определено е провокация. Не толкова за сетивата, колкото за мисълта. Как така си позволяваме да събираме в една чиния нещо толкова италианско с български колбас! Всъщност, много лесно. Точно както правят и италианците. Нека не забравяме, че едни от най-известните им рецепти за паста са домашни, селски и родени от недоимъка. Чесън, люти чушки, пармезан, сухо мезе – нима може да бъде по-просто и по-вкусно.

Ние само заменихме италианския шпек с не по-лошата нашенска сушеница, нарязана на тънко, за да освободи максимално количество вкус и аромат. Кой е казал, че не може! Може, и още как. И се получи великолепно, пикантно, макар че комбинацията от продукти носи на още лютивина, добре подправено. Чудесно за чаша червено вино с пикантна компания.

За да сме съвсем точни, за тази рецепта ползвахме сушеница “Чардака”, защото искахме колбас с изявен вкус на свинско. Миксът от подправки в нея е достатъчен, за да овкуси пастата, без да се натрапва по неприятен начин. Получи се съвършеният баланс между сушеницата и пармезана заедно с чесъна и лютата чушка. Ако не обичате люто, ползвайте обикновена червена пиперка. Ако обичате повече люто, просто не махайте семките на едното чушле. Единствено внимавайте да не изгорите чесъна, защото ще трябва да изхвърлите всичко и да започнете вашите спагети отначало.

Опитът ни показва, че рецепти като тази се готвят най-приятно, когато си налеете чаша вино и има с кого да си говорите, докато се въртите около печката. Опитайте!

Добър апетит!

Начин на приготвяне:

1. В 2 л гореща вода сипете ½ ч. л. сол и 30 мл зехтин, сложете спагетите и ги сварете по указанията на опаковката.

2. След като са готови, ги дръпнете от огъня и ги оставете да се отцедят в гевгир, като запазите част от водата.

3. През това време загрейте останалия зехтин на умерена температура и в него задушете нарязания на ситно чесън и почистените от дръжките и семките и също нарязани на ситно чушки.

4. Гответе чесъна и чушките за 2-3 минути, като внимавате чесънът да не изгори. След това прибавете при тях нарязаната на парчета сушеница "Чардака".

5. Подправете със сол и черен пипер, разбъркайте добре и сипете спагетите и пармезана. При нужда налейте малко от водата, в която сте варили спагетите.

6. Разбъркайте, след 2-3 минути поръсете с магданоз, разбъркайте още веднъж и дръпнете от котлона. Преди да поднесете, поръсете всяка порция с още пармезан.

Внимание: Съдържа пармезан и спагети, които могат да предизвикат алергични реакции.

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти