Сарми с кисело зеле и кълцано месо

Непременно си налейте чаша червено вино с тях

2.5 от общо 2 гласа
190 мин.
Необходими продукти

кисело зеле - 1,5 кг 

свински врат или плешка - 1 кг 

праз - 1-2 стръка 

олио - 2 с.л. 

ориз - 100 гр 

червен пипер - 1 ч.л. 

чубрица - 1 ч.л. 

бахар - 2-3 зърна 

дафинов лист - 2 броя 

черен пипер на вкус

Кой в днешно време се занимава да прави сарми с кисело зеле и кълцано месо, ще попитате. Това е такава хамалогия, отнема несравнимо повече време, а пък и какъв е смисълът! Нашият отговор на този въпрос е прост – смисълът е в хубавата, домашно приготвена с любов храна. Бавно, без да бързаме, с внимание към всяка малка стъпка, с грижа за продуктите, така че да дадат най-доброто от себе си в чинията.

Зелевите сарми с кълцано месо са табиетлийско ястие, разказват от Mate Kitchen. Надяваме се дамите да не ни се разсърдят, но това определено е мъжка гозба. Нужни са остър нож и уверени движения, за да накълцате на ситно 1 кг свинско месо. Качествени мръвки също. Факт е, че плънката не изглежда така фина, както ако е с кайма, но пък именно в това й е чарът. Оризът също е по-малко, за да може да се усети вкусът на свинското.

Сармите се готвят бавно, в глинен гювеч, и накрая киселото зеле е толкова нежно, че не ви трябва нож, за да си отрежете хапка. И месото е крехко, все едно е смляно, и наситено с киселата соленост на зелевия сок.

Ако искате, може да направите на вашите сарми с кълцано месо един бърз бял сос и да ги залеете при поднасяне. Той ще направи гозбата още по-богата и питателна. Но дори и без него ще бъдат великолепни. Не ги чакайте да изстинат, хапнете ги още докато са горещи. И непременно си налейте чаша червено вино с тях.

Наздраве!

Начин на приготвяне:

1.Нарежете праза на ситно и го задушете с олиото и малко вода докато поомекне. Прибавете двата вида пипер и чубрицата. Оставете настрани да изстине.

2. Накълцайте месото на ситни парченца и го задушете заедно с праза и ориза, като прибавяте по малко зелева чорба. Плънката трябва да е много сочна.

3. Накъсайте зелката на отделни листа. Почистете ги от твърдите жилки и си направете листа за завиване на сармите с желаната от вас големина. На дъното на глинен гювеч поставете бахара и дафиновите листа и покрийте цялото дъно със зелеви листа.

4. Завийте стегнати сарми, като във всяко листо слагате по малко от пълнежа. Наредете ги плътно една до друга и ги залейте със зелева чорба и малко вода. Съотношението е 3:1 в полза на зелевата чорба.

5. Покрийте последния ред сарми със зелеви листа и печете ястието 2 часа. Първо гответе на 200 градуса докато заврат сармите, а после намалете фурната на 150 градуса. Периодично опитвайте вкуса на сока и му сипвайте по малко вода или чорба според вашия вкус.

6. Ако обичате пикантно, можете да прибавите и няколко сушени люти чушки.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти