тиквички - 4 бр - 1.99 лв
кайма смес - 500 гр - 4.53 лв
кашкавал - 100 гр - 2.25 лв
лук - 1 глава - 0.12 лв
домати - 1 бр - 0.38 лв
чесън - 1 скилидка - 0.08 лв
копър - 1/3 връзки - 1.29 лв
олио - 50 мл - 0.21 лв
сол на вкус
черен пипер на вкус
Обичаме пълнени тиквички с кайма. Чудесна лека и в същото време засищаща вечеря, която ще удовлетвори всички – и тези, които обичат тиквички под всякаква форма, и онези, които не могат без месо. Приготвят се бързо, за малко повече от час, и ще разнообразят приятно менюто на семейството ви през седмицата. Освен това са хитър начин да накарате децата да хапват тиквички. Няма и да ги усетят заедно с добре подправената кайма и запечения кашкавал. А ако ги поднесете и с кисело мляко, успехът ви в това родителско начинание е гарантиран.
Знаете, че копърът и тиквичките са най-добри приятели. Интересният елемент в тази рецепта за пълнени тиквички с кайма е, че копърът не е за поръсване отгоре, а се слага вътре в плънката. Ако досега не сте овкусявали кайма с копър, трябва да знаете, че се получава наистина вкусно и свежо. Важно е обаче да го прибавите накрая, след като е приключила термичната обработка на каймата, а не да го готвите с нея. Решите ли да ползвате тази зелена подправка само за декорация, ястието ви ще остане недовършено откъм вкус.
Понеже са вкусни и студени, и топли, тези пълнени тиквички с кайма са подходящи за кутията с обяд на вашия ученик. Не се разливат и не цапат, така че опасност за раницата няма. Ако държите да хапвате винаги домашно приготвена храна, можете да сложите от тях и в своята кутия за работа.
Да ви е вкусно!
- Измийте тиквичките, разрежете ги на две по дължина, издълбайте вътрешността и я запазете.
- Пуснете издълбаните тиквички за 2-3 минути във вряща вода да поомекнат. Извадете ги и ги оставете встрани.
- В тиган със загрята мазнина запържете за 5 минути ситно нарязания лук и каймата.
- Добавете нарязаната вътрешност на тиквичките, настъргания домат, счуканата скилидка чесън, солта, черния пипер и нарязания на ситно копър.
- Напълнете тиквичките с готовата плънка и ги наредете в намазнена тава.
- Печете 10-15 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.
- След това ги поръсете с настъргания кашкавал и върнете във фурната докато кашкавалът се разтопи и придобие златист цвят.
- Сервирайте с кисело мляко.
Внимание: Съдържа кашкавал, което може да предизвика алергични реакции.