Пълнени пилешки бутчета с гарнитура от патладжани

Апетитно кулинарно предизвикателство

5 от общо 1 гласа
90 мин.
Необходими продукти

12 долни пилешки бутчета
200 г смляна свинска плешка
300 мл пилешки бульон
50 мл зехтин
1 скилидка чесън
1/2 малка глава лук
1/4 ч. л. кайенски пипер
1/4 ч. л. риган
1 щипка копърово семе
сол и черен пипер на вкус
за пюрето:
2 патладжана
4 скилидки чесън
1 1/2 консерви нахут (по 400 г)
1/2 връзка магданоз
100 мл студено пресован зехтин (+ за намазване)
1 с. л. сусамов тахан
1/4 ч. л. пушен червен пипер
1/4 ч. л. кимион
сокът от 1/2 лимон
сол и черен пипер на вкус

Пилешки бутчета пълнени с кайма и поднесени с интересна гарнитура - една рецепта, за която си заслужава да се потрудим.  

Чесънът се стрива на паста с малко сол, а лукът се реже на ситно. Смляното месо се разбърква в купа с лука, чесъна, кайенския пипер, ригана, копъровото семе, сол и черен пипер на вкус. 

С остър нож се отделя месото от горната част на костта на бутчета. След това месото се избутва надолу и се издърпва така, че да се обърне. С нож се отделя от долната част на костта. Трябва да се получи цяло парче месо, с дупка по средата. 

Обезкостените пилешки бутчета се пълнят с овкусената кайма. Подреждат се в тава. 

Подправят се със сол и черен пипер. Наливат се зехтинът и бульонът и тавата се покрива с алуминиево фолио. 

Пече се 40 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор. 

Фолиото се отстранява и ястието се запича до златисто – за 15–20 минути. Течността от тавата се изсипва в тенджера и се редуцира наполовина. 

Патладжаните се разполовяват по дължина. Цепват се с нож по повърхността и се осоляват. Оставят се за 20 минути, да се отдели горчивият сок. След това се измиват. 

Намазват се със зехтин и се пекат в загрята на 200 градуса фурна до златисто – около 30 минути. 

Нахутът се отцежда и се смесва с тахана, лимоновия сок, обеления чесън, зехтина и магданоза. 

Пасира се, докато се получи сравнително гладка смес. 

Овкусява се с кимиона, зехтина, червения пипер, сол и черен пипер. 

Сърцевината на печените патладжани се накълцва и се разбърква с пюрето от нахут.

Месото се сервира с гарнитурата и соса.

Други рецепти:

Заситете глада с хрупкаво пиле и салата
Картофени палачинки с пилешко месо
Пилешко с четири сирена
Лека салата с пилешко месо
Апетитни маринати за пилешко месо
Как да сготвим най-вкусното пилешко

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Абонамент