Пълнен шаран с български ориз „Крина“

Традиционна празнична рецепта

0 от общо 0 гласа
170 мин.
Необходими продукти

шаран - 3 кг  

български ориз Крина - 600 гр 

орехи - 200 гр  

гъби - 400 гр 

стафиди - 100 гр  

лук - 4 глави 

моркови - 3 бр 

лимони - 2 бр 

водка - 30 мл 

олио - 150 мл 

девисил - 2 с.л.  

черен пипер на вкус

сол на вкус

И рибарската, и банкерската традиция повелява на Никулден на масата ни да има пълнен шаран с ориз и орехи. Но по-често, отколкото ни се иска, българските гозби придобиват елементи на интернационализъм с боб или ориз от Египет, чесън от Китай, чушки от Гърция, домати от Турция, лук от Полша и т.н. От българското на практика почти нищо не остава.

Затова от Mate Kitchen направихме всичко по силите си тази година да приготвим за вас пълнен шаран с (почти) изцяло български продукти. Най-голямото ни притеснение беше оризът, защото да се намери български ориз в търговската мрежа, е наистина трудно. Благодарение на ориз „Имало едно време…“ от „Крина“ мисията ни е успешно изпълнена.

Тази традиционна празнична рецепта за пълнен шаран с ориз е повод да направим кратка ретроспективна разходка в златните години на българското оризопроизводство. През 80-те години на XX век, съвсем не толкова отдавна, в България се засяваха по 250 хил. дка ориз годишно, основно по поречието на реките Марица и Тунджа. През 90-те години обаче оризопроизводството намаля до едва 14 хил. дка през 1995 г. След 2000 г. започна постепенно възраждане на сектора и днес са възстановени половината от обработваемите площи от онзи „златен“ период.

Серията „Имало едно време…“ от „Крина“ предлага български ориз, произведен в района на Пазарджик. Той е подходящ за любимите ни традиционни български рецепти – пълнени чушки, пиле или свинско с ориз, дроб сарма, мляко с ориз, лозови и зелеви сарми.

С него наистина можем да наречем нашенските гозби български, гарантират от Mate Kitchen!

Начин на приготвяне:

1. Почистете и измийте шарана, оставете го да се отцеди много добре, след което го натрийте със сол отвътре и отвън. Полейте го с лимонов сок и го оставете встрани за около час.

2. През това време накиснете стафидите във водката.

3. В тенджера загрейте олиото и в него задушете нарязания на дребно лук. След като поомекне, прибавете ситно нарязаните моркови и задушете за още 5-6 минути.

4. При зеленчуците в тенджерата сложете почистените и нарязани гъби, овкусете със сол и девисил и оставете всичко да се готви докато течността от гъбите поизври.

5. Сипете ориз "Имало едно време" и задушете докато стане стъклен. След това налейте 1 част горещ бульон или вода и разбъркайте добре. След като оризът поеме течността, сипете още 1 част бульон и прибавете стафидите, без да ги отцеждате от водката.

6. Разбъркайте добре и щом течността се усвои от ориза, прибавете смлените орехи, разбъркайте и дръпнете от котлона, за да може плънката да се поохлади.

7. Сложете шарана в достатъчно голяма тава и го напълнете. Останалото количество от плънката разпределете в тавата около шарана и налейте последната 1/3 от бульона.

8. Покрийте шарана с нарязан на шайби лимон, завийте тавата с алуминиево фолио и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 30-35 минути . Извадете шарана и махнете фолиото и лимоните. По желание може да изстискате сока от тях върху шарана. Върнете тавата във фурната и печете за още 30-35 минути.

9. Подредете шайби лимон върху изпечения шаран и го поднесете.

Внимание: Съдържа орехи, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти