Пилешко филе със запечени картофи и барбекю сос

Ароматно, сочно и крехко

0 от общо 0 гласа
60 мин.
Необходими продукти

2 бр. пилешко филе

1 кг дребни пресни картофи

100 г краве масло

20 л зехтин

4 стръка мащерка

сол и черен пипер на вкус

За маринатата:

175 г морска сол

50 г захар

100 мл вино Мадейра

100 мл кленов сироп

4 стръка мащерка

2 дафинови листа

За соса:

100 г ретро горчица

2–3 с.л. мед

50 мл ябълков оцет

1 с.л. зехтин

1 щипка сух чесън

1 ч.л. сос „Уорчестър“

1/4 ч.л. лют сос

1 с.л. кетчуп

50 г заквасена сметана

Начин на приготвяне:

1. За саламурата смесете 2 л вода с кленовия сироп, морската сол, захарта, виното, листенцата мащерка и дафиновите листа. Разбъркайте добре, за да се разтворят солта и захарта.

2. Разфасовайте пилето. Запазете гърдите, а другите парчета ги заделете за друго ястие.

3. Мариновайте пилешките гърди в саламурата за 4 до 6 часа. След това ги измийте и подсушете.

4. Измийте картофите, сложете ги в тава и ги поръсете с мащерката, сол и пипер на вкус. Залейте ги с разтопеното масло.

5. Печете картофите в загрята на 200 градуса фурна за 40–50 минути.

6. За соса в бурканче смесете горчицата, оцета, меда, зехтина, соса „Уорчестър“, чесъна, кетчупа, лютия сос, заквасената сметана, сол на вкус и разбийте.

7. Загрейте тиган с дебело дъно на умерен огън. Намажете пилешките гърди хубаво със зехтин от всички страни. Сложете ги в тигана с кожата надолу и когато са готови, ги обърнете, за да се сготвят и от другата страна.

8. Нарежете месото и го поднесете с картофите, соса и листенца пресен магданоз.

Съвет: Може да замените виното „Мадейра“ с бренди, а кленовият сироп с мед и кафява захар.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти