Пилешки галантин - за специални поводи

Със сос „Къмбърленд“

4.33 от общо 3 гласа
120 мин.
Необходими продукти

1 пиле (1,6 кг)
200 г сланина (без подправки)
100 г пилешки дробчета
200 мл вино „Мадейра“ (или „Порто“)
150 мл животинска сметана
2 белтъка
2 скилидки чесън
1 малка глава лук шалот
2 стръка мащерка
1 с. л. черен пипер
1 с. л. сол
1 с. л. олио
1 щипка индийско орехче
1 щипка смлян бахар
за соса:
300 г желе от френско грозде
150 мл вино „Мадейра“ (или „Порто“)
1 малка глава лук шалот
2 ч. л. дижонска горчица
1 щипка кайенски пипер
1 шипка сух джинджифил
кората от 1 портокал

Начин на приготвяне:

Горната част на крилцата се отстранява с нож. 

Пилето се слага върху дъска с гърдите надолу и гръбнакът се изрязва с ножица. Кожата се отделя внимателно, така че да не се разкъса. 

Кожата се опъва добре върху дъска с мазнината нагоре и се замразява за кратко. След това мазнината внимателно се остъргва. 

Пилешките гърди се отделят и се нарязват на дълги парчета, с дебелина от 2–3 см. Овкусяват се много добре със сол и черен пипер и се запържват до златисто на силен огън, в намазан с олио тиган. Отвътре месото трябва да е все още сурово. Охлаждат се. 

Пилето се обезкостява. От костите и гръбнака се приготвя бульон. Месото и сланината се нарязват на кубчета и се прибират в хладилник. 

Чесънът и лукът се наситняват и се запържват в олиото. Налива се мадейрата, добавят се листата мащерка и се готви, докато се течността се редуцира до гъстотата на пюре. Охлажда се. 

Купата и ножът на блендера се прибират във фризер за час. Охладеното месо със сланината, дробчетата и пюрето от лук се слагат в блендер. Добавят се белтъците, индийското орехче и бахарът. 

Овкусява се със сол и черен пипер и се пюрира за максимум 3 минути. 

Получената кайма се прехвърля в купа, потопена във вода с лед. Малко по малко се добавя сметаната, като се разбърква внимателно със силиконова шпатула. 

Кожата се поставя върху ленен плат или марля с вътрешната част нагоре. Върху нея се разпределя половината от смляното месо. 

Отгоре в средата се подреждат парчетата гърди. 

Покрива се с останалото смляно месо. Оформя се като салам с дебелина от 7–8 см, увива се стегнато и се завързва като бонбон. 

Пошира се в бульона за 40–50 минути при температура 71–75 градуса. Охлажда се много добре. 

Лукът за соса се наситнява и се смесва с джинджифила, кайенския пипер, желето, горчицата и виното. 

Сместа се кипва и се готви на слаб огън, докато лукът омекне и течността се редуцира. Дърпа се от котлона и се добавя настъргана кора от портокал. Охлажда се. 

Галантинът се сервира със соса.

Други рецепти:

Картофени палачинки с пилешко месо
Пилешко с четири сирена
Лека салата с пилешко месо
Апетитни маринати за пилешко месо
Мусака с пилешко и спагети
Как да сготвим най-вкусното пилешко

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти