Пилешки балотини със спанак и прошуто

4 порции, 40 минути

0 от общо 0 гласа
Необходими продукти
  • 2 бр. пилешки гърди без кожа
  • 150 г прошуто
  • 200 г бейби спанак
  • 400 г печурки
  • 2 стръка майорана
  • зехтин
  • олио
  • сол и черен пипер
  • За емулсията:
  • 1 връзка магданоз
  • 50 мл зехтин
  • 50 мл олио
  • сол и черен пипер 

Начин на приготвяне:

За емулсията от магданоз бланширайте за 1-2 минути стръковете магданоз в подсолена гореща вода (с температура 85°). Прецедете ги веднага и ги изплакнете със студена течаща вода, за да се запази цвета. Поставете отцедените стръкове магданоз във висок съд и добавете 2 щипки сол и 50 мл зехтин. Пасирайте с помощта на пасатор*. След това прелейте емулсията в шише с тънък накрайник, през цедка.

Разрежете пилешките гърди наполовина, по хоризонтал, за да получите 4 филета. Сложете филетата върху дъска за рязане и ги поръсете със сол и пипер. Оставете настрани. Покрийте ги с фолио и леко ги начукайте.

Предварително измитите и подсушени листа бейби спанак сотирайте в тиган с малко зехтин, докато омекне. Овкусете със сол и черен пипер и добавете тръковете майорана.

Направете по 2-3 надлъжни повърхностни разреза във всяко филе. След това поставете малко задушен спанак и нагънат слайс прошуто. Поставете едно филе с плънка върху лист прозрачно фолио и го разстелете добре. Съберете краищата му по средата, така, че да се образува топка. Увийте стегнато топката във фолиото и завържете. Поставете балотините в тенджера с гореща вода и гответе 30 минути, при постоянна температура от 85°.

За гарнитурата почистете гъбите с помощта на четка и ги нарежете на филийки. Загрейте грил-тиган с 1 с.л. олио и запечете гъбите от двете страни, до златисто. Извадете гъбите в чиния и ги овкусете със сол и черен пипер.

Извадете балотините и разрежете по средата само фолиото, ще изтече вода от него. Развийте топките и ги запечете в загрят грил-тиган с малко зехтин, докато променят цвета си. Разрежете всяка балотина на две, по средата.

По средата на чиния подредете няколко запечени гъби. Отстрани поставете половинките на балотина. По края на чинията оформете кръг от емулсия от магданоз. Украсете със стрък мащерка.

Други рецепти:

Заситете глада с хрупкаво пиле и салата
Картофени палачинки с пилешко месо
Пилешко с четири сирена
Лека салата с пилешко месо
Апетитни маринати за пилешко месо
Как да сготвим най-вкусното пилешко

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти