Пилешка шауарма с питки и салата от маринован лук

За любителите на близкоизточната кухня

0 от общо 0 гласа
65 мин.
Необходими продукти

4 горни бутчета, без кожа и кости

2 с.л. тум

1 с.л. червен пипер Алепо

3 с.л. кисело мляко

щипка сол

1 лимон, настъргана кора

1 ч.л. сумак

1 връзка пресен лук

10 малки мариновани турски люти чушки

кисело мляко, резени лимон

 

За хляба:

250 г брашно

7 г сол

150 мл топла вода

3 г суха мая

5 г захар

125 мл зехтин екстра върджин

4 с.л. тум

 

За салатата:

1/2 глава червен лук

2 с.л. мариновани лукчета

1 късоплодна краставица

182 връзка магданоз

1/2 връзка мента

 

За дресинга:

1 ч.л. тум

1 1/2 с.л. меласа от нар

60 мл зехтин екстра върджин

щипка сумак

щипка сол

1 лимон, сок

Начин на приготвяне:

1. За хляба сипете в купа брашното и солта. Добавете и 1 с.л. зехтин. В каничка смесете топлата вода с маята и захарта и разбъркайте. Добавете сместа с маята към брашното и разбъркайте. Щом се оформи тесто, го омесете с ръце върху набрашнен плот. Оформете гладкото и еластично тесто на топка и я поставете в купата. Поръсете със зехтин и покрийте с кърпа. Оставете настрани поне за 30 минути.

2. Нарежете пилешкото месо на еднакви парчета. В купа смесете киселото мляко със сол, тум (ливанска чеснова паста), червен пипер и фино настъргана лимонова кора. Разбъркайте добре. Добавете парчетата пилешко месо и разбъркайте. Оставете настрани да се маринова.

3. Нарежете почистения и измит пресен лук на парчета с дължина 3 см. Отстранете дръжките със семките на маринованите люти чушки и ги нарежете на две, ако са по-големи. Нанижете шишчета с месото, като редувате пресен лук, месо, люти чушки. Оставете шишчетата настрани.

4. За салатата нарежете на тънки полумесеци червения лук и го сложете в купа. Смачкайте с ръка небелената краставица и я нарежете на едро. Добавете и нарязаните на ситно мариновани лукчета, както и целите листа магданоз и мента. За дресинга смесете в купа тум, меласа от нар, зехтин, сумак, сол и лимонов сок и разбъркайте много добре. Поръсете салатата с няколко супени лъжици от дресинга непосредствено преди поднасяне. Поръсете с щипка сумак.

5. Загрейте добре скара и поръсете с малко зехтин. Поставете шишчетата и печете по 2-3 минути от всяка страна.

6. Разделете тестото на 4 равни части. Всяка част оформете на идеална топка върху набрашнен плот, след това я разточете на кръг с дебелина 1 см. Загрейте тиган с огнеупорна дръжка с малко зехтин и поставете една питка. Щом се образуват балончета по повърхността, пъхнете тигана под грила в предварително загрята фурна на 220 градуса и печете, докато се образуват балончета. Докато питките са горещи, намажете ги със смес от тум и 80 мл зехтин. Отгоре поръсетe със сол.

7. Поднесете пилешките шишчета, поръсени с малко зехтин, с купичка с кисело мляко и резени лимон. Гарнирайте със салата с маринован лук и питки.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти