1 с.л. сечуански пипер на зърна
2 с.л. царевично нишесте
8 пилешки бутчета от свободно отглеждани пилета (без кожа и кости)
2 с.л. оризово вино
5 с.л. соев сос
3 с.л. течен мед
3 с.л. оцет от ризово вино
90 мл олио
2 патладжана
1 червена чушка
3 скилидки чесън
3 см корен джинджифил
1 връзка пресен лук
1 ч.л. едър лют червен пипер
шепа печени белени фъстъци
сол и черен пипер
ориз басмати
Начин на приготвяне:
1. Запечете зърната сечуански пипер в сух тиган за 1-2 минути, докато започне да отделя аромата си. Пресипете го в хаванче и го счукайте.
2. Нарежете месото от пилешки бутчета на парчета и го поставете в дълбока чиния. Поръсете със сечуанския пипер и царевично нишесте. Добавете оризово вино и 2 с.л. соев сос и разбъркайте добре месото.
3. В купичка смесете останалия соев сос с меда и оризовия оцет. Разбъркайте добре.
4. Измийте и подсушете патладжаните и отстранете горната част с дръжката. Нарежете на големи кубчета. Почистете чушката от дръжката и семките и я нарежете на едро.
5. Загрейте 1-2 с.л. олио в тиган уок на силен огън и запържете патладжаните в него за 10-12 минути. Добавете още 1-2 с.л. олио и добавете нарязаната чушка, нарязаните на тънки филийки скилидки чесън и настъргания джинджифил. Половината пресен лук нарежете на едро по диагонал и го добавете в тигана. Гответе 2 минути. Извадете зеленчуците с помощта на решетеста лъжица в купа.
6. Излейте повечето мазнина от тигана и запържете месото в него, на умерен огън. Добавете лют червен пипер и гответе, докато месото придобие златист цвят от всички страни. Върнете зеленчуците в тигана, добавете приготвения сос и разбъркайте. Гответе 3-4 минути.
7. Сварете ориз басмати в съотношение 1:2 с вода на слаб огън, докато оризът поеме цялата вода. Дръпнете от огъня и оставете захлупена тенджерата за 10-15 минути. След това разрохкайте ориза с вилица.
8. Сервирайте пиле „Кунг Пао“ върху основа от варен ориз. Поръсете с нарязан на тънко пресен лук и начупени солен фъстъци.