Пиле Брес с полента и трюфели

Вкусове от Сингапур

5 от общо 1 гласа
115 мин.
Необходими продукти

5 бр. пилешки гърди от френски пилета Брес (с кожа)
Сол и прясно смлян черен пипер
10 г черен трюфел
15 бр. зелени аспержи
225 г гъби пачи крак
ядливи цветя, зеленолистни зеленчуци

За полентата:
190 мл прясно мляко
35 г безсолно масло
90 г качамак/полента
15 г черен трюфел

За соса от трюфели:
60 мл пилешки бульон
60 г безсолно масло
100 мл сок от трюфели*
15 г черен трюфел

Рецептата представя месото на кокошките от порода Брес, което се отличава с нежна структура и дивечов привкус.

От пилешките гърди се оформят рула с пълнеж от трюфел. Поднасят се с гарнитура от запържени парчета качамак, аспержи и гъби, полети с трюфелов сос.

Начин на приготвяне:

1. За полентата сипете прясното мляко в дълбока тенджера заедно със 110 мл вода и маслото. Добавете щипка сол и оставете да заври. Добавете качамака на тънка струйка, при непрекъснато енергично разбъркване. Разбърквайте в продължение на 20 минути, докато сместа стане гъста, гладка и лъскава. Дръпнете от огъня и добавете нарязания на ситно трюфел. Овкусете със сол и черен пипер на вкус и разбъркайте. Пресипете полентата в тавичка на слой с дебелина 1-1.5 см. Оставете да изстине. След това поставете в хладилник.

2. Отстранете твърдата част в долната част на аспержите и ги бланширайте във вряща подсолена вода за 90 секунди. Веднага ги прехвърлете в купа със студена вода за 10-20 секунди. Подсушете. Почистете гъбите със суха четчица.

3. Разрежете пилешките гърди по средата, но не докрай и ги разтворете като пеперуди. Поръсете със сол и черен пипер от двете страни. След това поставете месото с кожата надолу върху голямо парче прозрачно фолио и разпределете нарязания на ситно трюфел. С помощта на фолиото завийте на стегнато руло. Завийте краищата на фолиото като бонбон. Поставете пилешките рула в уред за су-вид готвене, в загрята до 58 градуса вода и гответе 28 минути. След като извадите рулата и те малко изстинат, ги поставете в хладилник за 30 минути.

4. За соса от трюфели сипете пилешкия бульон в касеролка заедно с маслото и трюфеловия сок и оставете сместа да заври. Овкусете със сол и черен пипер и добавете нарязания на ситно трюфел. Разбъркайте. В соса пуснете бланшираните аспержи и почистените гъби. Внимателно ги облейте със соса, колкото да се затоплят. Дръпнете от огъня.

5. Нарежете полентата на 5 еднакви правоъгълни парчета и ги разрежете по средата, под диагонал. Загрейте половината зехтин в тиган и запържете до златисто от двете страни парчетата полента.

6. Развийте пилешките рула и разрежете всяко по средата, под диагонал. Загрейте останалия зехтин в тиган и ги запържете до златисто.

7. Подредете пачета полента и пилешки гърди в чиния. Гарнирайте с нарязани на парчета аспержи и гъби. Полейте с трюфеловия сос. Украсете с листа различни видове зелена салата и ядливи цветя.

*Сокът от трюфели се отделя при стерилизирането на трюфели и се продава в специализирани магазини и онлайн.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти