185 мл олио
7 скилидки чесън
1 ч.л. сол
2 с.л. червен пипер
2 с.л. доматено пюре
1 кг домати
1 кг филе бяла риба
магданоз
За маринования лук:
1 глава червен лук
125 мл ябълков оцет
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
250 мл гореща вода
За пастата хариса:
2 червени чушки
500 г люти чушки - дълги, Хабанеро, Птиче око
3 скилидки чесън
2 с.л. доматено пюре
1 лимон, сок
1 ч.л. кайенски пипер
1 ч.л. пушен червен пипер
1 ч.л. смлян кориандър
зехтин
За дресинга:
125 мл сусамов тахан
1 лимон, сок
сол
Начин на приготвяне:
1. За маринования лук в купа смесете ябълковия оцет, гореща или топла вода, захар и сол. Разбъркайте добре. Обелете и нарежете лука на тънки полумесеци и го сложете в сместа. Оставете настрани за 1 час.
2. За пастата хариса изпечете двете сладки червени чушки. Обелете ги и ги нарежете на едро. Отстранете дръжките на лютите чушки и ги нарежете на тънки кръгчета. Сложете лютите чушки в кухненски робот и смелете едро. Добавете печените чушки и смелете отново. Добавете обелените скилидки чесън, доматеното пюре, подправките, лимоновия сок и зехтина. Смелете до получаването на не финосмляна паста.
3. Загрейте олиото в дълбок тиган и в него запържете нарязаните на тънки филийки 7 скилидки чесън, до тъмнозлатисто. Добавете щипка сол и пушен червен пипер. Разбъркайте за 20 секунди. Добавете пастата хариса и запържете за 2-3 минути, като разбърквате. Добавете 80 мл вода, разбъркайте и намалете силата на котлона. Добавете нарязаните на кубчета домати и разбъркайте докато те се разпаднат.
4. Поставете цели филета бяла риба, без кожа и кости, в соса. Поставете капак и гответе 10-15 минути.
5. За дресинга смесете тахана с 125 мл вода, лимонов сок и сол. Разбъркайте добре.
6. Сервирайте пикантната риба полята с таханов сос и поръсена с маринован лук и нарязан магданоз. Поднесете със сладък хляб хала.