Патешко с карамелизирани картофи

Традиционна рецепта със сладък нюанс

4 от общо 2 гласа
50 мин.
Необходими продукти

2 бр. патешки гърди

50 мл сладко шери

1 скилидка чесън

2 с.л. мед

75 мл меласа от нар

150 мл пилешки бульон

60 г сушени сливи без костилки

50 г масло

За карамелизираните картофи:

450 г пресни картофи

125 г захар

50 мл вода

75 г масло

15 г пушена морска сол

Допълнително:

бланширан кейл

Начин на приготвяне:

1. Поставете патешките гърди в студен тиган с кожата надолу. Запечатайте месото за 6 минути, на умерен огън. След това обърнете и гответе още 2 минути.

2. Поставете патешките гърди в тавичка и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 8 минути, на най-горното ниво.

3. Излейте мазнината от месото от тигана в буркан. В същия тиган сипете шерито и поставете върху огъня. Добавете нарязаната на филийки скилидка чесън. Гответе 2-3 минути. Добавете меласата от нар, меда, бульона и предварително накиснатите във вода сушени сливи и гответе още 3 минути. Щом сосът се редуцира, добавете маслото. Поставете патешкото месо в соса и разбъркайте. Гответе 10 минути.

4. На дъното на друг тиган разстелете захарта на един слой. Разтопете захарта на умерен огън, до образуването на златист карамел. Сипете водата и разклатете тигана. След минута дръпнете тигана от огъня и добавете маслото и пушената морска сол. Разклатете докато маслото се разтопи.

5. Върнете карамела на котлона и добавете разрязаните на половинки, предварително сварени, картофи. Гответе 4-5 минути, като разбърквате, за да се покрият с карамел от всички страни.

6. Отпочиналото месо разрежете на две парчета. В чиния подредете бланширан кейл и карамелизирани картофи върху него. До тях поставете месото, сини сливи и полейте със сос.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти