Паста на фурна

С доматен сос по италианска рецепта

0 от общо 0 гласа
50 мин.
Необходими продукти

паста - 400 гр

доматено пюре - 500 мл 

моцарела - 250 гр  

пармезан настърган - 100 гр  

лук - 0.5 бр  

чесън по желание - 2 скилидки  

зехтин - 3 с.л. 

пресен босилек - 1 връзка  

сол

Това предложение на Mate Kitchen е една съвсем скромна и домашна италианска рецепта за паста на фурна, която се приготвя бързо и е изключително вкусна. Получихме я от една дама, която е готвила в Италия повече от 20 години и владее не само тънкостите, но и философията на италианската храна. В общи линии рецептата е проста, с малко продукти, която обикновените италианци си приготвят всеки ден със съставките, които имат вкъщи. За нея не е нужно да сте ходили в кулинарно училище или на някакви специални курсове и да имате грандиозни познания за разни скъпи и труднодостъпни съставки.

Когато си готвите паста на фурна, е желателно да ползвате пенне ригате. Те са къси и поемат по-добре соса. Разбира се, може да направите рецептата с каквато паста имате вкъщи, но все пак е по-добре да е къса. Нужни са ви и доматено пюре, лук, може би скилидка-две чесън, пресен босилек, моцарела и пармезан. Истински италиански минимализъм, който знаем, че е водещо правило и при пиците. Върху класическата италиански пица например има не повече от три продукта заедно с доматите.

Ще забележите в стъпките за приготвяне на тази паста на фурна на Mate Kitchen, че продуктите преминават кратка термична обработка. Италианците не правят компромис с качеството на съставките, с които готвят. Съответно и не ги държат твърде много на огъня, за да запазят максимално техния жив вкус и свежест. Финалното печене е колкото сиренето да се разтопи и да обогати соса. После ви трябва само чаша вино и да има с кого да си кажете „Салуте“.

Начин на приготвяне:

1. Сложете вода в тенджера и след като кипне, посолете и сипете вътре пастата.

2. Докато пастата се вари, пригответе доматения сос за нея. Загрейте зехтин в тенджера и запържете леко нарязания на тънко лук и по желание чесън.

3. Налейте доматеното пюре, подправете със сол на вкус и оставете соса да се вари на тих огън за 10-15 минути. След като е готов, го овкусете с няколко листа пресен босилек и го дръпнете от котлона.

4. Прехвърлете сварената и отцедена паста в голяма купа. Сипете отгоре доматения сос, добавете нарязаната кубчета моцарела и половината от настъргания пармезан.

5. Разбъркайте всичко много добре и прехвърлете в голяма тава за печене. Поръсете отгоре с останалия пармезан и изпечете на 190 градуса за 15 минути, колкото двата вида сирене да се разтопят. Поднесете пастата на фурна топла.

Внимание: Съдържа доматено пюре, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа пармезан, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти