Панирани калмари със сос айоли

Вдъхновение от Изтока

4 от общо 1 гласа
20 мин.
Необходими продукти

6 бр. бейби калмари

1/2 ч.л. смлян бял пипер

1 1/2 ч.л. дера морска сол

2 белтъка

1/2 ч.ч. оризово брашно

1 дълга червена люта чушка

1/3 ч.ч. брашно от тапиока

1/2 лимон

олио за пържене

 

За сос айоли:

1/2 ч.ч. майонеза

1/2 скилидка чесън

1/2 лимон, сок

сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

1. Почистете калмарите от вътрешности и отстранете кожата им. Отделете крилата и пипалата им и ги запазете. Разрежете на две пипалата и крилата, а калмарите (тубите) - на кръгчета с ширина 1-1 1/2 см.

2. В купа смесете двата вида брашно и добавете бял пипер и сол. Разбъркайте. В друга купа разбийте белтъците.

3. Нарежете лимона на тънки кръгчета. Лютата чушка нарежете на големи парчета. Загрейте поне 4 пръста олио в дълбок тиган до 180 градуса.

4. Овалвайте всяко кръгче калмар, парче пипало и парче крило първо в белтъка, после в брашното. Пържете до златисто, по около 1-2 минути от всяка страна. Отцедете пържените калмари, кръгчета лимон и парчета люта чушка върху решетка.

5. За соса айоли сипете майонезата (най-добре домашно приготвена) в купичка и настържете фино скилидката чесън. Овкусете с лимонов сок, сол и черен пипер. Разбъркайте добре.

6. Поднесете панираните калмари с резен лимон и сос айоли.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти