Ориз по персийски

Екзотична и ароматна рецепта от Близкия Изток

0 от общо 0 гласа
25 мин.
Необходими продукти

200 г пушен или обикновен ориз басмати

125 г кисело мляко

1 ч.л. сол

щипка шафран

1 с.л. запечени кедрови ядки

2 с.л. олио

30 г безсолно масло

Начин на приготвяне:

1. Измийте ориза под студена течаща вода, докато водата, която тече отдолу, стане прозрачна. Сипете 1 литър вода в тенджера и оставете да заври. Сипете ориза във врящата вода и варете 10 минути. Прецедете ориза, а след това го измийте под студена течаща вода. Изцедете добре.

2. В сух тиган запечете семената кориандър за минута. След това ги счукайте в хаванче.

3. В купа смесете киселото мляко с нишките шафран, сол, запечените кедрови ядки и семена от кориандър. Разбъркайте. Добавете ориза и разбъркайте добре.

4. Увийте капака на съда, в който ще готвите ориза с чиста кухненска кърпа и стегнете краищата ѝ, за да не висят. Разтопете маслото в съда с двойно дъно и го разнесете по дъното му. Сипете ориза в съда и го притиснете леко. Поставете капака и гответе на ниска до умерена температура 20-30 минути, без да отваряте или да разбърквате.

5. Отхлупете съда с ориза. Поставете голяма чиния върху върху него и обърнете ориза в нея. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти