Опушено патешко с кейл

С неустоим аромат

5 от общо 1 гласа
105 мин.
Необходими продукти

40 г масло

1 с.л. зехтин

1/2 ч.ч. натрошен царевичен хляб

 

За майонезата с черен чесън:

100 г ферментирал черен чесън

3 жълтъка

1 с.л. дижонска горчица

150 мл растително олио

150 мл зехтин

1 лимон, сок

 

За патешкото:

2 х 500 г патешки гърди

250 г лешници с черупки

80 г турски черен чай

 

За салатата:

3 големи стръка кейл

1 глава лук шалот

1 стрък пресен лук

1 ч.л. сладък червен пипер на люспи

1/3 ч.ч. листа кориандър

1/4 ч.ч. листа босилек

2 скилидки чесън

1/4 ч.ч. меласа от нар

1/2 ч.ч. зехтин

Начин на приготвяне:

1. Счупете черупките на лешниците, като се стараете да не ги начупвате на много дребно и извадете ядките.

2. Черупките поставете в кутия за опушване и ги загрейте на силен огън за 2-3 минути. Върху тях поръсете черния чай и поставете кутията в долната част на барбекю с капак, под мястото за палене на огън, като поставите капачето между двете отделения, за да не излиза дима директно. Поръсете със сол патешките гърди и ги поставете върху скарата на барбекюто. Затворете капака и оставете за 20 минути.

3. За майонезата сложете скилидките ферментирал черен чесън в блендер или кухненски робот и добавете жълтъцитие горчицата. Разбийте до гладка смес. Без да изключвате уреда, добавете зехтина и олиото, като първо добавяте капка по капка, а след това на тънка струйка. Разбивайте до получаването на гъста и гладка емулсия. Овкусете със сол и лимонов сок и поставете в хладилник.

4. За салатата сложете ядките лешници в тавичка и ги изпечете за 8 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса. Топлите лешници поставете в кухненска кърпа и с триене обелете люспите им. Пуснете листата кейл в съд с вряща подсолена вода за 10 секунди. Извадете ги, изцедете ги и веднага ги пуснете в купа с леденостудена вода за 10 секунди. Изцедете листата, подсушете ги в кухненска хартия. След това ги накъсайте в купа. Добавете нарязания на ситно лук шалот, нарязания под ъгъл пресен лук и накъсаните листа босилек. Поръсете с люспи червен пипер. За дресинга счукайте в хаванче карамфил и скилидки чесън с щипка сол, до образуването на паста. Добавете печени лешници и ги счукайте на едро. След това добавете меласата от нар и зехтина и разбъркайте добре. Залейте салатата с дресинга.

5. Загрейте тиган с огнеупорна дръжка. Сипете 1 с.л. зехтин в него и запечатайте патешките гърди за 2-3 минути, от двете страни, до тъмнозлатисто. Поставете тигана в предварително загрята фурна на 200 градуса и печете 4 минути. След това оставете месото да почине 5 минути. След това го нарежете на дебели филии.

6. В тиган сипете 1 с.л. зехтин и 40 г масло. Щом маслото се разтопи и започне да образува балончета, добавете натрошения царевичен хляб. Запържете до златисто и извадете върху кухненска хартия.

7. В чиния поставете парче опушено патешко. Шприцовайте топка майонеза с черен чесън. Гарнирайте със салата от кейл и хрупкави царевични трохи.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти