Мусака от макарони

Мусака от макарони

3.9 от общо 10 гласа

Ето как да приготвите вкусна мусака с макарони - по рецепта от канала da_sgotvim_s_milena във Vbox7.com.

Необходими продукти:

Пакет макарони
300 гр. кайма
2 с.л. доматено пюре
70 гр. масло
2 ч.ч. прясно мляко
2 яйца
2 с.л. брашно
Сол и черен пипер на вкус
Връзка магданоз
Кашкавал или сирене по избор

Приготвяне:

Започваме със сваряването на макароните. В малка тенджерка сипваме вода и когато заври, добавяме макароните. В тенджерката за всеки литър вода се слага по една чаена лъжичка сол, за да овкуси самите макарони, а мазнина е излишно да слагате във водата - за да не се слепват просто разбъркваме на всеки 2-3 минути. Когато макароните се сварят, ги изцеждаме от горещата вода и ги поливаме със студена, за да спрем процеса на готвене. В противен случай ще продължат да се готвят и ще станат прекалено меки.

Продължаваме с нарязването на лука и магданоза. Когато приключим с кълцането, изсипваме лука в тиган, като преди това сме сипали малко зехтин в него. Не включвайте котлона на максимална мощност, за да не загори лукът, целта ни е да го задушим. Когато омекне малко, добавяме пикантината и разбъркваме добре. След това добавяме и каймата и черен пипер на вкус. Бъркаме обилно, докато каймата не се сготви. Когато каймата е почти готова, добавяме доматения сос, разбъркваме и точно преди да махнем тигана от котлона, добавяме нарязания магданоз. Тук е и моментът да кажем, че главно в това се различава мусаката с макарони от италианските макарони болонезе на фурна - количеството на доматения сос. Съвсем спокойно може да добавите и повече доматен сос, ако желаете да се доближите до болонезе.

Като приключим с каймата, набързо приготвяме заливката. В купа добавяме двете яйца, млякото, двете лъжици брашно и ги разбъркваме хубаво.
Сега идва ред на комбинирането на заливката, макароните и каймата. В подходящ за печене съд изсипваме половината от макароните, върху тях цялата кайма, а след нея и останалата част от макароните. Завършваме, като добавим и заливката. Разклатете съда хубаво, за да проникне навсякъде и ги пъхнете в предварително загрятата на 250 градуса фурна, докато хванат лека коричка. В това време (по желание) може да настържете кашкавал или сирене по избор. 

Когато макароните хванат такава прекрасна коричка, поръсете с кашкавала и върнете във фурната за минутка, докато се разтопи.

Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>

Припомнете си още:

Хрупкави пилешки бутчета

Тиквички на фурна

Ябълков кекс

Дроб сарма с кайма

Икономичен и вкусен чийзкейк

Суфле с кренвирши

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти