200 г макарони
100 г бекон
20 г масло
20 г брашно
750 мл прясно мляко
150 г бяло или червено сирене Чедър
20 г пармезан
1 с.л. дижонска горчица
1/2 кубче пилешки бульон
1/2 лимон, сок
сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
1. Сварете макароните за 3-4 минути във вряща подсолена вода. Прецедете ги.
2. Нарежете бекона на малки кубчета и го запържете в тиган с двойно дъно с малко олио. Щом стане златист, дръпнете от огъня и налейте млякото. Върнете върху котлона, докато млякото заври.
3. В друг дълбок тиган с огнеупорна дръжка разтопете маслото. Добавете брашното и разбъркайте в продължение на минута, докато то придобие златист цвят. Добавете прясното мляко с бекона и разбърквайте, докато сосът се сгъсти и се образуват балончета по повърхността. Дръпнете от огъня и добавете 100 г настъргано сирене Чедър и настъргания пармезан. Разбъркайте, докато сирената се разтопят и сосът стане гладък. Добавете горчицата, кубчето пилешки бульон, лимонов сок, сол и черен пипер. Разбъркайте.
4. Добавете прецедените макарони в соса и разбъркайте. Настържете останалото сирене Чедър отгоре и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 20 минути.