Как се приготвя меча лапа

Една интересна рецепта!

Как се приготвя меча лапа
Снимка: netinfo
0 от общо 0 гласа

Предлагаме ви една ефектна рецепта от южните краища на страната ни, която е много вкусна и подходяща за празнична трапеза.

Необходими продукти за 4 порции:

8 едри печени чушки

За ориза:
1 ч. ч. ориз
1 стрък праз, нарязан на ситно
1 с. л. зехтин или олио
2 с. л. черни маслини, нарязани на кръгчета
2 ч. ч. зелев сок или зеленчуков бульон
1 клонка мащерка или чубрица

За боба:
1 ч. ч. сварен червен боб
1 глава  лук, нарязана на тънки кръгчета
1 с. л. зехтин или олио
1 с. л. нарязан пресен джоджен или 1/2 ч.л. сушенѝ
1 сушена чушка, натрошена
1 домат от консерва, отцеден и нарязан
сол на вкус

За булгура:
1 ч. ч. булгур
2 ч. ч. зеленчуков бульон
2 скилидки чесън, скълцани
6 с. л. зехтин
2 с. л. лимонов сок
2 с. л. магданоз, нарязан на ситно
4 с. л. зелени маслини, нарязани

Начин на приготвяне:

Оризовият слой се приготвя, като в загрятата мазнина се задушава празът. Добавят се маслините, чубрицата и оризът. Залива се със зелевия сок или бульона и се оставя на тих огън, докато водата почти попие. Отстранява се от огъня и се оставя покрит.

Лукът за боба се запържва в мазнината, добавя се сушената чушка, бобът и доматите. Подправя се с джоджена и сол на вкус и след 3-4 мин. се дръпва от котлона.

Булгурът се залива с врящия бульон и се оставя захлупен за 30 мин. Пасира се зехтинът с чесъна, лимоновия сок, магданоза и маслините. Половината от соса се добавя към булгура.

В топлоустойчиви купи или в тавичка за печене се подреждат един ред от печените чушки, отгоре оризът, слой чушки, бобен слой и се завършва с булгура. Покрива се с фолио и се запича за 10-15 мин. Сервира се нарязано на парчета, топло или студено, с останалия сос.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти