Ирландска яхния с бира

Богата, ароматна, апетитна

1 от общо 1 гласа
150 мин.
Необходими продукти

1,2 кг телешка плешка
180 г пушен бекон (на кубчета)
600 мл тъмна бира
60 мл зехтин
4 стръка стеблена целина
3 скилидки чесън
3 моркова
2 глави лук
4 стръка мащерка
2 дафинови листа
4 с. л. доматен концентрат
4 с. л. брашно
сол и черен пипер на вкус

за гарнитурата:
1,2 кг картофи
350 г кейл (листно зеле)
120 г краве масло
250 мл прясно мляко
2 стръка пресен лук
сол и черен пипер на вкус 

Начин на приготвяне:

Лукът, морковите и целината се обелват и се режат на едри кубчета, а чесънът се наситнява. 

Месото се нарязва на едри кубчета. Овкусява се със сол и черен пипер, поръсва се с брашното и се пържи на няколко пъти в загрят зехтин, докато стане със златистокафяв цвят. 

Изважда се и в същия съд се запържват нарязаните зеленчуци и беконът. 

Щом станат златисти, се прибавят доматеният концентрат, дафиновите листа, мащерката и бирата. 

Месото се връща в съда. Овкусява се със сол и черен пипер. Яхнията се готви под капак около 2 часа, докато месото омекне. 

Картофите се обелват, нарязват се и се сваряват в подсолена вода.

Кейлът се бланшира в подсолена вода, след това се шокира в леденостудена. Отцежда се добре, почиства се от стеблата и се накълцва. 

Пресният лук се наситнява. 

Горещите картофи се пюрират и се заливат със затоплените прясно мляко и масло. Овкусява се със сол и черен пипер. 

Прибавят се пресният лук и кейлът и се разбърква. 

Яхнията се сервира с пюрето.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти