Цял печен лаврак

Няма нищо по-апетитно от печена на скара риба

5 от общо 1 гласа
60 мин.
Необходими продукти

1.6 – 2 кг цял лаврак

40 мл зехтин

морска сол

1 лимон

6 стръка розмарин

6 дафинови листа

6 домата

1 ч.л. зърна кориандър

2 скилидки чесън

100 мл зехтин екстра върджин

2 с.л. нарязан кервел

1 с.л. нарязан магданоз

8 черни маслини

½ лимон, настъргана кора и сок

За броколите:

250 г броколини

2 с.л. зехтин

4 филенца маринована аншоа

1 ч.л. морска сол

Няма нищо по-апетитно от печена на скара риба. Целият печен лаврак се поднася с доматен сос и запечени и овкусени с аншоа броколини.

Начин на приготвяне:

1. Изрежете с ножица перките на почистения от вътрешности и люспи лаврак, а след това отрежете главата му. Поставете 2 скръка розмарин и 2 дафинови листа във вътрешността на рибата. На дъното на скара за риба поставете още 2 стръка розмарин и 2 дафинови листа и поставете рибата. Върху нея поставете останалите розмарин и дафинови листа, а около нея поставете резени лимон. Поръсете със сол и зехтин рибата и затворете скарата.

2. Поставете рибата върху умерено загрято барбекю. Печете 8-10 минути и обърнете. Печете още 10 ½ минути. Не се притеснявайте, че подправките ще изгорят. Те ще свършат работата си като овкусят рибата.

3. За сос Виерж запечете за кратко в сух тиган семената кориандър и след това ги счукайте в хаванче. Затоплете зехтина в касерола, върху барбекюто, на слаб огън, за около 5 минути. В него добавете счуканите семена кориандър и настърганите скилидки чесън. Разбъркайте и дръпнете от огъня. Щом зехтинът изстине, добавете предварително обелени и нарязани на дребни кубчета домати и нарязани на тънки кръгчета маслини без костилки. Добавете нарязаните на ситно кервел и магданоз и фино настърганата лимонова кора. Овкусете със сол, черен пипер и лимонов сок.

4. Поръсете лилави броколини с малко зехтин и сол и ги поставете върху скарата. Печете 3-4 минути.

5. В купа поставете нарязаните на ситно филенца аншоа и добавете зехтин, сол, черен пипер и лимонов сок. Разбъркайте. Поставете печените броколини в купата и разбъркайте добре.

6. Сервирайте печения лаврак цял, като отстраните подправките от него. Върху рибата разпределете соса Виерж. Поднесете с гарнитура от броколини.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти