Бирияни с пиле и розова вода

Сочно и апетитно изкушение от Индия

4 от общо 2 гласа
120 мин.
Необходими продукти

250 мл кисело мляко

6 скилидки чесън

6 см корен джинджифил

3 зелени люти чушки

1 ч.л. лют червен пипер

1 ч.л. смлян кориандър

1/2 ч.л. куркума

500 г пилешки бутчета,  без кожа и без кости

 

За пържения лук:

300 мл олио

3 глави лук

 

За соса:

10 гвоздейчета карамфил

6 см канелена пръчка

5 шушулки кардамон

2 индийски дафинови листа

1 ч.л. семена кимион

2 домата

1 ч.л. сол

 

За ориза:

600 г ориз басмати

вода (1 ч.л. сол на 1 л вода)

 

Допълнително:

100 г гхи

щипка шафран

4 с.л. прясно мляко

2 ч.л. розова вода

20 г сурово кашу

20 г сурови ядки шамфъстък

Начин на приготвяне:

1. Нарежете пилешкото месо на едри парчета. В голяма купа настържете джинджифила. Добавете нарязаните на ситно скилидки чесън и зелени люти чушки. Добавете куркума, лют червен пипер и кориандър. Добавете киселото мляко и разбъркайте добре. Поставете месото в маринатата, разбъркайте и оставете настрана за 30 минути.

2. Нарежете лука на тънки полумесеци. Загрейте олиото, но без да пуши, и изпържете лука в него за 10-15 минути, на умерен огън. Извадете пържения лук в чиния с помощта на решетеста лъжица. Запазете или изхвърлете мазнината от пърженето.

3. В дълбок тиган сипете олио и запържете в него за минута гвоздейчетата карамфил, канелената пръчка и предварително смачканите с точилка шушулки кардамон. Добавете смлените подправки и запържете за още минута. Добавете пилето заедно с маринатата. Бъркайте, докато сместа заври. Добавете нарязаните на дребни кубчета домати и солта. Гответе 20 минути, като разбърквате почти постоянно. Ако сместа залепва на дъното, добавете малко вода. В края на готвенето сосът трябва да е гъст, а пилешкото - крехко.

4. Накиснете ориза предварително в студена вода за 1 час. Прецедете го и го залейте с подсолена вода. Варете 5-7 минути на слаб огън. Зърното трябва да е сварено в краищата, а по средата да е леко твърдо. Прецедете ориза.

5. Накиснете шафрана в 4 с.л. прясно мляко за 15 минути. Оставете маслото гхи на стайна температура. Запечете ядките кашу и шамфъстък в сух тиган до златисто.

6. На дъното на дълбока тенджера с двойна дъно сипете половината гхи и 3 с.л. вода. Сипете 1/3 от ориза. Поръсете с 1/3 от млякото с шафран и розова вода. След това направете слой от 1/3 от пържения лук и половината пилешко месо. След това отново сипете пласт ориз, поръсете с мляко с шафран и розова вода и продължете по същия начин както досега. Трябва да получите пет различни пласта. Накрая завършете с пласт ориз, поръсен с мляко, шафран и розова вода. Поръсете останалото гхи по края на ориза и поставете капак. Гответе на силен огън, докато започне да излиза пара, след това намалете силата на огъня до много слаба и гответе 30 минути.

7. Сервирайте бирияни в голямо плато, поръсено с останалия пържен лук и запечените ядки.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти