Азиатски ориз с яйца и зеленчуци

Да минем на азиатска вълна

Азиатски ориз с яйца и зеленчуци
Снимка: Списание "Меню"
0 от общо 0 гласа

На китайската трапеза обичайно се поднасят доста на брой ястия. Затова повечето от тях трябва да се приготвят наистина бързо. Тази светкавична и ароматна азиатска рецепта напълно се вписва в това условие.

Необходими продукти за 4 порции

1 ч. ч. дългозърнест ориз – басмати или жасминов
1 морков, нарязан на тънки пръчици
1 чушка, нарязана на тънки пръчици
½ ч. ч. замразен грах
200 г гъби, тънко нарязани
3 с. л. сушени китайски гъби, по желание
2 яйца
2 с. л. олио
1 ч. л. ситно нарязан джинджифил
4 скилидки чесън, ситно нарязан
4 с. л. соев сос
1-2 капки сусамово олио, по желание

Начин на приготвяне

1. Ако използвате сушени китайски гъби, залейте ги с гореща вода за 15 мин. и ги нарежете.

2. Оризът се измива добре, залива се с 1½ ч. ч. студена вода и се слага на силен огън. Щом заври, котлонът се намалява максимално, оризът се покрива плътно с капак и се оставя да къкри 10 мин. Котлонът се изключва, оризът се оставя покрит още 10 мин., а после се разрохква с вилица.

3. През това време зеленчуците се нарязват и яйцата се разбиват леко.

4. В сгорещеното олио се слагат джинджифилът и чесънът, а след няколко секунди се добавят и яйцата. Яйчната смес се разкъсва с помощта на дървена шпатула и се добавят зеленчуците. Разбъркват се 2 мин. и се слага оризът. Подправя се със соевия сос и сусамовото олио и се сервира.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Абонамент