Тортички с матча мус и кокос

Неделно изкушение

0 от общо 0 гласа
Необходими продукти

За муса:
125 г прясно мляко
100 г цедено кисело мляко
175 г течна животинска сметана
70 г захар
12 г желатин на листа
чай матча на вкус
За кокосовите бисквити:
360 г брашно
230 г кокосово масло
340 г захар
50 г яйца
100 г кокосови стърготини
10 г бакпулвер
1 щипка сол
За глазурата:
200 г захар
200 г вода
4 г желатин (лист)
кора от лайм за украса

Начин на приготвяне:

За матча муса накиснете желатина в студена вода, за да омекне. Загрейте прясното мляко. Добавете желатина и разбъркайте, за да се разтвори напълно. Дръпнете от огъня и добавете захарта. Разбъркайте. Добавете и цеденото кисело мляко и разбъркайте добре, докато получите хомогенна смес.

Разделете сместа на равни части. Към всяка част добавете различно количество матча и разбъркайте. Целта е да получите кремове, оцветени в различни нюанси на зеленото. Разбийте сметаната, разделете на три и я прибавете постепенно с шпатула към трите цвята мус, разбъркайте, за да се получи гладка смес.

Излейте най-светлозелената смес в силиконова форма с полусфери. Трябва да напълните 1/3 от всяко гнездо. Сложете във фризер за 10-15 минути, докато стегне леко. Извадете и сипете по-тъмнозеления мус, отново 1/3. Приберете във фризер, за да стегне. Най-отгоре излейте най-тъмнозеления мус и приберете във фризер за минимум 12 часа.

За кокосовата бисквита с миксер разбийте кокосовото масло със захарта. Добавете яйцето и продължавайте да разбивате, докато сместа стане пухкава. Добавете бакпулвера, част от кокосовите стърготини, брашното, солта и разбъркайте с миксера, докато получите трохи. Накрая добавете и останалите кокосови стърготини и разбъркайте.

Разточете тестото между два листа пергаментова хартия на тънка кора. Приберете го в хладилник да стегне, за около 1 час. Загрейте фурната  на 170 градуса (с вентилатор). С помощта на ринг изрежете кръгове от тестото. Изпечете ги до леко златист цвят, около 8 минути.

За глазурата накиснете желатина в студена вода. В касерола загрейте водата и захарта при непрекъснато бъркане, докато сместа заври. Охладете до 65 градуса и добавете изцедения желатин. Разбъркайте, за да се разтвори напълно. Оставете глазурата да се охлади до 25 градуса.

Извадете муса от формата. Когато е добре стегнал, повърхността му трябва да бъде идеално гладка. Поставете го върху решетка, под която сте сложили тава. Залейте с глазурата, оставете я да се стича в тавата. Подредете муса върху бисквитите и настържете кора от лайм. 

Още рецепти:

Сладки с кафе
Бисквитки-сърца
Хрупкави сусамени бисквити
Лесна рецепта за домашни бисквити
Бисквитки с боровинки и кокос

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти