Създадено за Krina

Тиквеник с кафява захар

Една колкото традиционна, толкова и различна рецепта за тиквеник

0 от общо 0 гласа
70 мин.
Необходими продукти

кори за баница - 1 пакет 

тиква - 750 гр 

кафява захар - 200 гр 

орехи - 120 гр

олио - 120 мл 

канела - 1 ч.л. 

пудра захар (по желание)

Предлагаме ви една колкото традиционна, толкова и различна рецепта за тиквеник. Орехите и канелата са задължителни, но вместо бяла, използвахме нерафинирана кафява захар. Този вариант ще допадне на онези от вас, които се опитват да извадят бялото като цвят от храненето си – ориз, захар, брашно, тестени изделия. Ще ви хареса дори и да нямате такива цветови предпочитания към храната.

С кафява захар сладостта на добре познатия тиквеник става по-мека и не така тежка. Тя добавя към тиквата, орехите и канелата от своя специфичен вкус и цвят и десертът става още по-уютен, отличителен и ваш. Не само за Коледа, а всеки път, когато небцето ви го пожелае.

За да спазите “различната” тема, можете да приготвите тиквеник като отделни охлювчета. Подредете ги в тавата едно до друго и ги изпечете така. Другият вариант е да ползвате правоъгълна тава и да го направите на пури. Изборът е изцяло ваш и вкусът на готовия тиквеник не зависи от формата му. Ако искате да го направите малко по-специален обаче, може да го поръсите със захар, преди да го сложите във фурната. По време на печенето кристалчетата се разтопяват леко и се получава великолепна хрупкава коричка. Можете и да се придържате към класиката – напръсквате го с вода след изпичане, а след това, преди да го поднесете, го поръсвате обилно с пудра захар.

Да ви е сладко!

Начин на приготвяне:

1. Измийте добре тиквата. Почистете я от семките с помощта на лъжица. Нарежете я на парчета и обелете внимателно. След това я настържете в купа.

2. Добавете захарта, канелата и орехите към настърганата тиква. Разбъркайте добре.

3. Намажете две от корите за баница с олио с помощта на четка по средата и отгоре. Сложете равномерно количество от тиквената плънка. Завийте на руло и поставете в центъра на предварително намазнена тава. Повторете до изчерпване на количествата.

4. Намажете тиквеника отгоре с олио и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути.

5. Напръскайте готовия тиквеник с вода, покрийте го с кърпа, за да омекне, а след като поизстине, го поръсете с пудра захар, нарежете го на парчета и поднесете.

Внимание: Съдържа орехи и кори за баница, които могат да предизвикат алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти