Тарт с шоколадов крем

Всяка хапка от него е малък екстаз

0 от общо 0 гласа
90 мин.
Необходими продукти

За основата

обикновени бисквити - 200 гр 

масло - 125 гр 

захар - 80 гр 

инстантно кафе - 1 с.л. 

За пълнежа

натурален шоколад - 160 гр 

захар - 100 гр 

сладкарска сметана 45% масленост - 150 мл 

яйца - 4 бр.

вода - 60 мл

желатин - 2 ч.л. 

инстантно кафе - 1 с.л. 

Признаваме, че сладкият тарт с шоколадов крем не е от най-лесните десерти, но пък всяка хапка от него е малък екстаз, така че си струва всяка минутка, отделена за неговото приготвяне. Доста са операциите, за да се получи този съвършен шоколадов крем, а някои от тях определено изискват сръчност и умения. Имаме шоколад, който се разтапя на водна баня. Жълтъци, които се готвят на водна баня, за да се превърнат в крем. Белтъци, които трябва да се разбият на твърд сняг и сметана – на пухкави облаци. Ако сте ценители на шоколада и шоколадовите десерти, ще останете повече от доволни.

Кремът на нашия тарт по рецепта на Mate Kitchen наистина е вълшебен и дори можете да си го приготвите в чашки, без хрупкавата основа. Тя, впрочем, е съвсем елементарна – обикновени бисквити, масло и захар. Специфичният й вкус идва от лъжицата инстантно кафе, което слагаме в нея. Знаете, че различните марки разтворимо кафе се отличават, така че ползвайте това, което ви допада на вас.

И, да, трябва да проявите търпение. Това не е сладкиш, който се приготвя и консумира в рамките на един и същи ден. След като излеете крема върху основата, ще му трябват поне 6 часа в хладилника да стегне. Затова най-добре го пригответе вечерта и поднесете на следващия ден. С чаша кафе е неустоим.

Да ви е сладко!

Начин на приготвяне:

За основата

1. Предварително загрейте фурната на 180 градуса.

2. Намажете с масло кръгла форма за пай с диаметър 25 см.

3. Смесете в купа натрошените бисквити, кафето и захарта. Добавете разтопеното масло и бъркайте докато се получи хомогенна смес.

4. Сипете сместа във формата и я притиснете плътно към дъното и страните с обратната страна на лъжица докато се получи равномерно дебела и гладка подложка.

5. Изпечете подложката за 10 минути. Извадете я от фурната, отстранете формата и я сложете върху метална скара да изстине.

За пълнежа

1. Разтопете натуралния шоколад на водна баня, като бъркате непрекъснато. Свалете го от огъня и прибавете с бъркане кафето. Оставете го настрани за да се охлади.

2. Сипете в малка купа студена вода, добавете желатина и го оставете да набъбне.

3. Разделете белтъците от жълтъците.

4. Затоплете жълтъците и половината захар на водна баня и ги бъркайте с дървена лъжица докато захарта се разтопи и сместа започне да полепва по лъжицата. Добавете желатина в сместа и бъркайте докато се разтопи.

5. Свалете яйчената смес от огъня и добавете с бъркане разтопения шоколад. Оставете получената смес да изстине до стайна температура и след това я сложете в хладилника за 1 час.

6. Сложете в купа сметаната заедно с 2 с.л. от останалата захар и бъркайте докато стане пухкава. След това е прибавете към студения шоколадов крем, като бъркате бавно.

7. Сложете в друга купа белтъците и останалата захар и разбийте с миксер докато станат на сняг. Прибавете ги към шоколадовия крем докато бъркате бавно.

8. Изсипете всичко в подложката и сложете за 6 часа в хладилника.

Внимание: Съдържа яйца, масло, обикновени бисквити, натурален шоколад и инстантно кафе, които може да предизвикат алергични реакции.

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти