15 г прясна мая
275 мл топла вода
450 г брашно
2 щипки сол
150 г свинска мас
100 г тъмни стафиди
75 г сушени червени боровинки
50 г захаросани цитрусови корички
100 г захар
Начин на приготвяне:
В купичка начупете маята и добавете към нея 100 мл топла вода. Разбъркайте и изчакайте маята да се разтвори.
В купа сипете брашното, солта и нарязаната на кубчета свинска мас. Разбъркайте с помощта на миксер или кухненски робот. Добавете сместа с маята и продължете да разбърквате. След това добавете останалата вода постепенно, при непрекъснато разбъркване. Щом се оформи песто, извадете го върху набрашнения плот и го омесете. Поставете в чиста купа, покрийте с кухненска кърпа и оставете на топло да втаса за 1 час.
Разстелете тестото в правоъгълна форма върху набрашнения плот и изсипете върху него сушените плодове и цитрусови корички. Омесете тестото внимателно. Не добавяйте много брашно по време на месенето. Поставете тестото в предварително намазнена кръгла или правоъгълна форма. Оставете на топло да втаса за 30 минути.
Поставете сладкия хляб в предварително загрята фурна на 220 градуса за 30-40 минути.
В тенджерка сипете захарта заедно с 200 мл вода. Сварете захарен сироп.
Извадете не напълно изстиналия сладък хляб от формата и го поставете в чиния или върху дъска. С помощта на четка нанесете захарния сироп въху хляба. Сервирайте сладкия хляб със сладко от малини и заквасена сметана.
Други рецепти за хляб:
- Царевичен хляб с маслини за закуска
- Как да омесим хляб у дома
- Как да съхраняваме хляб
- Да си направим хляб със семена
- Хляб с мед и розмарин