Сладко коледно пънче

Рецепта за майстори и ентусиасти

Сладко коледно пънче
Снимка: netinfo
0 от общо 0 гласа

Тази рецепта не е лесна и не се прави за малко време. Но ако имате няколко свободни часа и голямо желание да сътворите истински шедьовър в кухнята, значи това ще е подходящото предизвикателство за вас.

Необходими продукти:
Блат:

8 жълтъка
8 белтъка
240 г захар
1-2 щипки сол
1 чаена лъжичка настъргана лимонова кора
270 г брашно

Маслен крем:
2 чаени чаши захар
1 чаена чаши вода
няколко капки лимонов сок
8 жълтъка
450 г краве масло
3 супени лъжци какао
1 супена лъжица ром
червена и зелена боя за хранителни цели

Сироп:
1/4 чаена чаша гореща вода
1/2 чаена чаша захар
1/2 ч.л. лимонов сок
1/4 ч.ч. тъмен ром

Гъбки:
1 белтък
50 г пудра захар
няколко капки лимонов сок
няколко капки ванилия
какао за поръсване

Начин на приготвяне:
Покрийте дъното на правоъгълна тавичка с размери 28х40 см с намаслена хартия за печене. В голяма купа смесете жълтъците и 180 гр захар и разбийте с миксер, докато сместа побелее и се сгъсти. Добавете настърганата лимонова кора.

Постепенно прибавете брашното към сместа като внимателно разбърквате. В друга купа разбийте белтъците със солта до мек сняг. След това добавете останалата захар и продължете да разбивате до получаване на твърд сняг.

Постепенно на порции изсипете разбитите белтъци към жълтъците, като внимателно разбърквате. Сложете тестото в тавата и изпечете за около 12 мин. в предварително загрята до 180 градуса фурна, до бледорозово. Не препичайте, защото ще се строши при оформяне в руло.

Извадете тавата от фурната, оставете да се поохлади и след това обърнете върху лист хартия за печене или домакинско фолио. Внимателно обелете горния пласт хартия.

За масления крем:
Смесете захарта, горещата вода и лимоновия сок в тенджерка, поставете на огъня и след като заври, варете докато се сгъсти (до стадий на мека топка). Поставете жълтъците в купа и с миксер, включен на висока скорост започнете да разбивате, като постепенно добавяте захарния сироп към жълтъците (като за майонеза).

Разбивайте докато се поохлади сместа. Започнете да добавяте маслото, по около две лъжици наведнъж като продължите да разбърквате, докато сместа стане хомогенна. Поставете в хладилник за 10-15 минути. Отделете една чаена чаша от крема за украса. Към останалия крем добавете какаото и рома и добре разбъркайте.

Разделете отделената чаша крем на три част. Първата оцветете с червена хранителна боя, втората със зелена боя и третата запазете бяла. Сиропирайте не много обилно блата със сиропа, приготвен от захарта, водата, лимоновия сок и рома. Намажете равномерно блата с крема и с помощта на хартията навийте на руло по дължина.

Отрежете под ъгъл от двата края по едно парче с дължина около 4-5 см. Поставете рулото в плато за сервиране. "Залепете" с крем отрязаните части към основната, така, че да се получи пънче с три разклонения. Леко напръскайте със сироп рулото. Глазирайте краищата на рулото с белия крем.

Останалата част намажете с кафявия крем. С помощта на зъбците на вилица набраздете повърхността на рулото, за да имитирате кора на дърво, а със сладкарски шприц украсете рулото с листа от зеления крем и плодове от червения. Преди да сервирате украсете с целувки във формата на гъбки и леко поръсете с какао.

Гъбки:
Загрейте фурната до 100 градуса. Покрийте дъното на тава с хартия за печене. Разбийте белтъка на мек сняг, добавете ванилия и започенете постепенно да добавяте захарта като продължите да разбивате до твърд сняг. Щприцовайте върху хартията шапки и пънчета с различни размери. Поставете във фурната и печете за час, час и 15 мин.

Извадете, оставете да изстинат и след това с клечка за зъби направете малък отвор на долната страна на шапчиците. С помощта на маслен крем залепете шапчиците на гъбите върху пънчета и накрая леко поръсете отгоре с малко какао.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти