Шоколадово-карамелени квадрати с орехи пекан

Сладка награда в края на седмицата

0 от общо 0 гласа
45 мин.
Необходими продукти

За захаросаните орехи:

80 мл вода

110 г фина захар

105 г орехи пекан

 

За карамела:

олио

315 мл течна сметана (35% масленост)

1 ч.л. ванилова паста

160 г фина захар

55 г течна глюкоза

60 г безсолно масло

20 г мед

3 г сол

1 г сода бикарбонат

80 г натурален шоколад (70% какао)

Начин на приготвяне:

1. За захаросаните орехи сипете водата и захарта в тенджерка и ги загрейте, докато захарта се разтопи. Добавете нарязаните на едро орехи пекан и разбъркайте добре. Оставете орехите да къкрят в сиропа в продължение на 3 минути. След това ги прецедете и ги разстелете в тавичка, постлана с хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на 160 градуса 20 минути.

2. За карамела сипете сметаната в касерола заедно с ваниловата паста. След като сметана кипне, поддържайте я гореща, докато дойде време да я добавите в карамела.

3. В голяма тенджера сипете захарта и изчакайте тя да се карамелизира, като разбърквате от време на време с помощта на силиконова шпатула. Щом карамелизираната захар придобие тъмнозлатист цвят и по повърхността започне да се образува пяна, добавете горещата сметана. Щом сметаната спре да кипи енергично, намалете силата на огъня и добавете глюкозата, маслото и меда. Добавете и щипка сол. Бъркайте сместа с помощта на тел, докато достигне температура от 118 градуса. Дръпнете от огъня и добавете нарязания шоколад, печените захаросани орехи и содата. Разбъркайте, докато шоколадът се разтопи напълно.

4. Намажете с олио стените от вътрешната страна на квадратна форма за тарт (без дъно) с размери 16х16 см и я поставете в тавичка, постлана с хартия за печене. Изсипете сместа във формата и я оставете да изстине напълно на стайна температура. След това внимателно отстранете формата и нарежете сладкиша на еднакви квадратни парчета.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти