Шоколадови хлебчета с карамелизирани круши и шоколадов сос

Идеални за празнични събирания

5 от общо 1 гласа
Необходими продукти

За хлебчетата (20 бр.)

450 г брашно

5 г подобрител за хляб

50 г брашно от 5 зърнени култури или пълнозърнесто брашно

7 г суха мая

20 г какао

1 яйце със стайна температура

40 г захар

30 г безсолно масло + 30 г за намазване

250 мл вода

пудра захар

 

За шоколадовия сос:

100 г млечен шоколад

100 г пълномаслена течна сметана

 

За муса с маскарпоне:

250 г маскарпоне

80 г пудра захар

1/2 шушулка ванилия

 

За карамелизираната круша:

1 круша Уилямс

20 г безсолно масло

20 г захар

1/3 ч.ч. бренди

Начин на приготвяне:

1. За хлебчетата пресейте брашното в голяма купа. Добавете и какаото, като го пресеете. Добавете и брашно от зърнени култури. Разбъркайте. В чаша смесете захарта, сухата мая и хладка вода. Разбъркайте и добавете към сухата смес, като оформите кладенче в нея. В кладенчето добавете още предварително разбито яйце и щипка сол. С помощта на вилица смесете продуктите, след това омесете с ръце. Накрая добавете маслото към тестото и го омесете. Извадете тестото върху плота и доомесете за кратко. Оформете на гладка топка, поставете я в купа и покрийте с прозрачно фолио. Оставете тестото на топло, за да удвои обема си.

2. Извадете втасалото тесто и го омесете за кратко върху набрашнен плот. Разделете го на порции от по 40 г. Оформете малки топчици и ги подредете в тава, постлана с хартия за печене, на достатъчно разстояние една от друга. Поръсете с 1-2 капки зехтин всяка топчица и притиснете леко с върха на пръстите. Покрийте хлебчетата и ги оставете да втасат. Намажете бухналите хлебчета с разтопено масло и ги печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 10-12 минути.

3. За шоколадовия сос загрейте сметаната почти до кипене. Залейте с нея нарязания млечен шоколад в купа. Разбъркайте докато шоколадът се разтопи, а сместа стане гладка и лъскава.

4. За муса от маскарпоне смесете пудрата захар, маскарпонето и остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Разбъркайте до хомогенност с помощта на шпатула.

5. Намажете изпечените хлебчета с разтопено масло отново и ги оставете да починат 5-10 минути.

6. Нарежете крушата на кръгчета, като остраните дръжката ѝ. Разтопете маслото в тиган и го изчакайте да покафенее. Подредете кръгчетата круша в него. След 2 минути поръсете захарта. Налейте брендито и изчакайте алкохола да се изпари, а крушата да омекне.

7. Разрежете хлебчетата на две, по хоризонтал, с помощта на назъбен нож. Нанесете от муса с маскарпоне върху долната част на хлебчетата. Поставете кръгче круша и полейте щедро с шоколадов сос. Захлупете с капачето на хлебчето и поръсете с пудра захар.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти