Шоколадова нуга

Неустоимо изкушение

0 от общо 0 гласа
Необходими продукти

180 г сурови белени бадеми

80 г сурови ядки шамфъстък

60 г царевично нишесте

60 г пудра захар

500 г фина кристална захар

110 г течна глюкоза

270 г вода

120 г белтъци

4 г винен камък

30 г фина кристална захар

300 г мед

120 г натурален шоколадов чипс

100 г захаросани череши Амарена

40 г сушени червени боровинки

Начин на приготвяне:

1. Разстелете на един слой бадемите в тавичка и ги печете 15 минути в предварително загрята фурна на 160 градуса. Добавете ядките шамфъстък и оставете тавичката във фурната.

2. В тенджера сипете 270 г вода и 500 г захар и 110 г глюкоза. Щом сместа достигне температура от 110 градуса (използвайте кулинарен термометър), продължете със следващите стъпки.

3. Сипете белтъците в голяма купа и добавете винения камък (кремотартар). Започнете да разбивате с помощта на миксер, на ниска скорост. Щом се образува пяна, добавете 30 г захар и продължете разбиването, като увеличите скоростта.

4. Сипете меда в касерола и го загрейте до 130 градуса (използвайте кулинарен термометър).

5. Добавете горещия мед към разбиващите се белтъци, на тънка струйка. Щом захарният сироп достигне температура от 170 градуса, добавете и него на тънка струйка към белтъците, без да спирате разбиването.

6. Сменете типа бъркалка на миксера (виж видеото) и продължете да разбивате. По време на разбиването, загрейте купата със сешоар. Проверете дали сместа е готова, като вземете малко парченце от нея с мокри пръсти и го пуснете в купичка със студена вода. Ако парчето е еластично и можете да го разтегляте, трябва да разбивате още малко с едновременно затопляне на купата със сешоар.

7. Добавете шоколадовия чипс и продължете разбиването. След това добавете печените ядки, а след тях - захаросаните череши и червените боровинки. Щом се смесят, спрете разбиването.

8. Изсипете сместа в тавичка, постлана с хартия за печене, без да пипате с ръце, защото е много лепкава. Поръсете сместа с пудра захар и царевично нишесте и с пръсти я разпределете равномерно в тавичката и я притиснете. Оставете нугата на стайна температура да се стегне.

9. Извадете нугата от тавичката, изрежете неравните ѝ краища и нарежете на малки квадратни парчета. Поднесете веднага.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти