Шоколадов салам

С чудесен карамелен вкус

3 от общо 2 гласа
45 мин.
Необходими продукти

35 г фина захар

25 мл вода

125 г белени нарязани бадеми

400 г суров шамфъстък

200 г натурален шоколад (70%)

40 мл течна животинска сметана

180 мл кондензирано мляко

60 г маслени бисквити

25 г захаросани череши

пудра захар

Начин на приготвяне:

1. Сипете 25 мл вода в тиган и добавете захарта. Разбърквайте, докато тя се разтопи и сиропът заври. Сложете белените нарязани бадеми в купа и ги залейте с горещия захарен сироп. Разбъркайте и ги изсипете в плоска тавичка, постлана с хартия за печене. Разпределете ги равномерно на един слой. Печете в предварително загрята фурна на 160 градуса 18 минути, като ги разбърквате на всеки 5 минути, за да се изпекат равномерно.

2. В касерола сипете сметаната. Щом заври, изключете котлона и добавете кондензираното мляко. Разбъркайте.

3. Начупете шоколада или сипете шоколадовия чипс в пластмасова купа и го разтопете до половината в микровълнова фурна. Добавете го към топлите сметана и кондензирано мляко. Разбъркайте с помощта на шпатула до получаването на хомогенна смес.

4. В голяма купа смесете шоколадовата смес с целите ядки белен шамфъстък, 70 г от хрупкавите сладки печени бадеми, начупените бисквити (или маслен кекс) и нарязаните на едро захаросани череши. Разбъркайте добре.

5. Поръсете обилно лист хартия за печене с пудра захар. Изсипете сместа за шоколадовия салам в единия край на листа, откъм по-дългата му страна, и завийте на стегнато руло. Поставете рулото в хладилник за 2-3 часа.

6. Развийте рулото и го поръсете с още пудра захар. Разнесете я с ръка така, че саламът да придобие автентичен вид.

7. Нарежете шоколадовия салам на тънки филийки.

Хороскоп за деня

12 дни до магията
12 дни до магията 12 дни до магията
Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти